2020.01.21. 12:41:10 10597 342

Szalagos fánk - jelmezben vagy jelmez nélkül is eheted!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télen egy kiadós leves után a klasszikus, szalagos fánk kiváló kiegészítő, a farsangi időszakban pedig egyenesen kötelező elkészíteni ezt a finomságot. Gyerekek és felnőttek nagy kedvence, főleg ha kapnak hozzá még egy kis lekvárt is, netalántán cukormázzal vonjuk be.

Házi szalagos fánk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi szalagos fánk

Klasszikus szalagos fánk recept

Hozzávalók 25-30 db fánkhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj (v. Rama margarin)
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • olaj a sütéshez

Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük a robotgép dagasztó karjával, vagy kézzel is.

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejbe.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, az olvasztott vajjal (v. margarinnal) és a rummal. Ezután keverjük hozzá a maradék langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk rá a csipet sóval összekevert lisztet.

Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (egy lágyabb tésztát fogunk kapni)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és ízlés szerinti méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük még 30 percig.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj. (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni, és feljön az olaj tetejére)

A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a forró olajba, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felét is szép pirosra. (átfordítás után, már nem kel lefedni a fedővel a serpenyő tetejét!)

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.