Száraz, szikkadt kalács - még ne dobd ki! Készíts felfújtat!
Húsvét után a maradékok felhasználása eltarthat egy darabig, de az ízletes alapanyagokat vétek kidobni. Így ha maradt még egy kis száraz kalács, abból finom és laktató desszert készíthető. Próbáld ki például ezt a receptet, amit Gizi receptjei között találtunk.
Azt az elvet valljuk,hogy amit csak lehet használjunk fel, és semmi ne landoljon a kukában. Tudtad, hogy a kalácsból például ízletes kalácsfelfújt készíthető?
Kalácsfelfújt - Recept maradék kalács felhasználásához
Hozzávalók:
- 6 vastagabb szelet kalács
- 3 dl tejszín
- 3 dl tej
- 1 egész tojás
- 2 db tojássárgája
- cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5-6 ek lekvár
- 5-6 ek darált dió
- mazsola
- reszelt citromhéj
- 5 dkg vaj
Egy jénai tálat (v. tepsit) vastagon kikenni vajjal.
A tejet és a tejszínt megmelegíteni, és pár pillanatra belemártani a kalácsszeleteket, hogy megszívják magukat a keverékkel, majd kirakni vele a tál alját. (Egyesével mártani a tejbe, és rögtön a jénaiba tenni a kalácsszeletet.)
A lerakott kalácsszeletek tetejére rákanalazni a lekvárt, majd egyenletesen elsimítani. Ezután megszórni a darált dióval és a mazsolával, majd megszórni egy csomag vaníliás cukorral.
A maradék kalácsszeleteket szintén belemártogatni a tejszínes-tej keverékébe, hogy egy kicsit megszívják magukat, majd a töltelék tetejét befedni vele.
Végül a tojásokat kikeverni ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, majd hozzákeverni a maradék tejszínes-tej keverékét.
Ezután ráönteni a kalácsszeletek tetejére. 5-10 percig állni hagyni, hogy a sütőbe helyezés előtt, jól magába szívja a kalács a folyadékot.
A megmaradt tojások fehérjét 2 ek. porcukorral kemény habbá verni, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten elkezdeni sütni. Amikor már a kalács teteje kezd szép színt kapni, kivenni a sütőből és rákanalazni a keményre felvert cukros tojásfehérjét. Ezután visszatenni a sütőbe, majd készre sütni. (Én amikor visszatettem a habbal a tetején a sütőbe, kicsit mérsékeltem a hőfokot, és így sütöttem készre.)
Tálalás előtt langyosra hűteni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu