Szárnyát vagy combját? Vállalj be egy csirkeszárnyas őszi fogást!
Megszokott receptjeinket kis kreativitással, másféle fűszerezéssel, esetleg egyik-másik alapanyag kicserélésével könnyen át tudjuk alakítani, hogy harmonizáljanak az éppen aktuális szezonnal. Egy kevésbé népszerű alapanyagot, a csirkeszárnyat állítjuk most középpontba. De tesszük mindezt úgy, hogy passzoljon az idényzöldségekhez, és át is segíthessen minket a meghűléses időszakon.
Gyömbéres csirkeszárny kelbimbóval és sütőtökös rizzsel
Előkészületek:
Sózzunk meg 8 db csirkeszárnyat, és vágjunk félbe 30 g kelbimbót, majd tegyük félre. Készítsük el a pácot, azaz keverjük össze a következőket:
pár csipet só és őrölt bors, 6-8 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek. méz, 2 ek. szójaszósz és 1 ek. olívaolaj. A fenséges íz eléréséhez szükségünk lesz még 1 ek. reszelt gyömbérre, 1-1 db narancs és citrom reszelt héjára, és a citrusok levének felére.
A pác felébe a szárnyakat forgassuk bele, míg a maradékot a kelbimbókra csurgassuk! Mindkét hozzávalónk állhat egy éjszakát a hűtőben pácolódva. Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk a hőfokot 190 C fokra. Míg felmelegszik, a szárnyak végét csomagoljuk be kis alufóliába, hogy ne süljenek majd szénné, és így helyezzük bele a tepsibe.
Süssük egymagában egy kevés alaplevet vagy vizet hozzáadva jó 10 percig, majd öntsük hozzá a kelbimbót is. További kb. 18-20 percig süssük így, ezután az utolsó pár percben állítsuk sütőnket grill módra, hogy a méz szépen megkaramellizálódhasson az ételünkön.
Szinte érzem is az illatát, hmmm…
Amíg a fogásunk fő része a sütőben készül, addig főzzünk meg egy adagot kedvenc rizsünkből köretnek. Itt nem szükséges semmi csavart az ételbe vinni, hiszen a pác már megannyi ízt hoz majd a tányérunkra. Azonban, ha kedveljük a sütőtököt, párolt formában a körethez keverhetünk belőle.
Jó étvágyat!
Forrás: lifeandtrend.hu/husos-foetelek/gyomberes-citrusos-csirkeszarny-vele-sult-kelbimboval-es-basmati-rizz