2020.10.17. 14:20:28 9742 237

Szegénység elleni világnap: október 17.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ENSZ 1992-ben megtartott közgyűlésében, október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. A nyomor felszámolásának létfontosságára hívja fel minden ország figyelmét.

Szegénység - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szegénység

A szegénység elleni küzdelem világnapjának elgondolása Joseph Wresinski (1917-1988), francia katolikus paptól származik, aki az ATD (Negyedik Világ Mozgalom) a „szegények egyháza” alapítója volt. Ötvenéves korában megalapította világmozgalmát, ami az önkénteseinek köszönhetően, ma már több, mint 30 országban nyújt segítséget a rászorulóknak.

Globális szintű küzdelem

Magyarországon 1996 óta emlékszünk meg erről a nemes napról. Akár sikertörténetnek is nevezhetjük a globális küzdelmünket, hiszen a világnap gondolata előtt a fejlődés alatt álló országok lakosságának legalább 50%-a élt szegénységi küszöb alatt. A javulás ellenére sem szabad elfelejtenünk az ENSZ statisztikáját, és a koronavírus-járvány az egyébként is a több milliárd mélyszegénységben élő emberek számát megnövelheti világszerte. Természetesen mást jelent a szegénység egy afrikai országban, mint például egy magyar faluban. Afrikában a nincstelen gyermekek fele belehal ebbe az állapotba, Európa közepén egy hátrányos helyzetű családban nem kerül az asztalra mindennap főétel, a testvérek egymás kinőtt ruháit hordják, vagy nincs fűtés, mert nincs pénz tűzifára. A mélyszegénységben valóban - ahogy ezt Joseph atya is mondta - emberi jogok sérülnek. Mindenkinek jár az emberi méltósághoz való jog, és fontos felszámolnunk a megalázó és méltatlan életkörülményeket. – Nincs szegénység ott, ahol figyelünk egymásra.

Mit tehetünk mi?

Nekünk, akik viszonylagos jólétben élünk elengedhetetlen gondolnunk azokra, akik számunkra elképzelhetetlen nyomorban élik mindennapjaikat. A megmaradt ételmaradékot ne dobjuk a kukába, a megunt vagy elhasználtnak hitt ruháinkat adjuk oda a rászoruló családoknak. A fölöslegessé vált korábbi szériás működő telefonjainkat, műszaki cikkeket szintén ne a „polcon” hagyjuk porosodni. Hétköznapi emberként valóban nem könnyű hathatósabb eredményt elérnünk, de ne feledjük, az apró lépések is lépések a nyomor felszámolása érdekében.

**„Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését” **

Joseph atya

Forrás: ng.24.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.