2021.02.28. 17:45:59 7450 227

Szétnyílt hasfal - mit tehetünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általában szülés után jelentkező probléma a hasfal szétnyílása, aminek legjellemzőbb vonása, hogy a has hónapokkal később sem rendeződik vissza, úszógumitól függetlenül kifelé dudorodik. Kezeletlenül komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában. Mit tehetünk ellene?

Terhes nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Terhes nő

Egyenes hasizmaink normál esetben függőlegesen futnak, amiket a köldökünknél egy vastag, rostos kötőszövet kapcsol össze. Terhességben ahogy növekszik a csöppség odabent, a hasfalak eltávolodnak egymástól, és megnyúlnak, ami természetes folyamatként csinál helyet az egyre növekedő magzatunknak. Normál esetben azonban a várandósság végével visszarendeződik minden, nem maradnak oldalra csúszva a hasizmok és az összetartó kötőszövetük is visszanyeri korábbi formáját. Ellenkező esetben beszéltünk szétnyílt hasizomról.

Ez akár 3-4 ujjnyi is rést is jelenthet. Úgy ellenőrizhetjük, ha a köldökünk fölött közvetlenül, erősen, de óvatosan megnyomogatjuk magunknak a hasfalak találkozásánál.

Felmerülhetnek egészségügyi gondok

A szétnyílt hasizom az esztétikai problémák mellett járhat hát-, és derékfájdalommal, gátizom-gyengeséggel, vizelettartási problémákkal, sérvvel és más negatív következményekkel, Éppen ezért nem maradhat kezeletlenül. Nem kell mindjárt műtétben gondolkodnunk, de érdemes felkeresnünk nőgyógyászunk, belgyógyászunk vagy épp egy gyógytornászt, enyhébb esetben pedig tornával tudunk javítani a helyzeten.

Tornázz! Gyakorlatok, amik jót tesznek és olyanok, amik rosszat.

Ennél a problémánál korántsem mindegy, hogy milyen edzésbe fogunk. A nem megfelelő gyakorlatok ugyanis sokat árthatnak, ronthatják a helyzetet, hiszen nyomást képeznek a hasüregben. Ehelyett olyan mozdulatsorokat érdemes végeznünk, amik oldal irányú terheléssel, vagy csak részleges izomterheléssel járnak (például az oldal hasprés). A szakemberek jócskán ellátnak minket olyan gyakorlatokkal, amikkel látványos változás köszönt be rövid idő alatt.

A hétköznapi apróságok is számítanak

Tulajdonképpen senkinek nem javasolt felkeléskor szembe, merőlegesen felülni az ágyból, mert hosszú távon derék problémákhoz vezethet, de a szétnyílt hasizmot is súlyosbítja. Figyeljünk rá, hogy mind az életmódunkban, mind pedig az edzéseink során kerüljük az ilyen, illetve ehhez hasonló mozdulatokat. Lefeküdni, felülni, mindig oldalhelyzetből igyekezzünk!

Forrás: gerinces.blog.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...