Szilvás gyümölcskenyérrel indítjuk a szilva szezont!
Ha a szilvafánk túléli a tavaszi fagyokat, viharokat, akkor általában bőséges termés várható augusztus végén, amit illik feldolgozni. Készíthetünk lekvárt, befőttet, gombócot vagy éppen ezt a finom gyümölcskenyeret!
Amilyen gusztusos, olyan finom is Gizi szilvás gyümölcskenyere! Mindenképpen vegyük fel a szilvás receptjeink közé!
Szilvás gyümölcskenyér - Recept!
Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es formához:
- 17,5 dkg vaj
- 17,5 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 db tojás (nagy)
- 2 tk vaníliaaroma
- 20 dkg szilva
A megsült kenyér tetejére:
- 3 ek kristálycukor
- 10 dkg szilva
- 2 ek citromlé
Elkészítés:
A szilvákat vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el, majd vágjuk kisebb darabokra.
Szitáljuk bele a keverőtálba a sütőporral elkevert lisztet, a porcukrot, és a feldarabolt vajat, majd kezdjük el összekeverni. Amikor már morzsalékos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd egyenként a tojásokat. Ezután addig keverjük, hogy egy sima állagú, sűrű masszát kapjunk.
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta egyharmadát, és simítsuk el egyenletesen. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a feldarabolt szilvával, majd kanalazzuk rá a megmaradt tészta felét. Szintén simítsuk el egyenletesen, és szórjuk meg a feldarabolt szilvával. Végül kanalazzuk rá a megmaradt tésztát, majd simítsuk el egyenletesen, hogy a gyümölcsöt teljesen befedje.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 60 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon 55 percig sütöttem, és amikor kezdett szépen barnulni, lefedtem egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen)
A megmaradt feldarabolt szilvát keverjük össze a citromlével, és a kristálycukorral, majd kanalazzuk a sütőből kivett, megsült tészta tetejére. Ezután tegyük vissza még pár percre a meleg sütőbe, hogy egy kicsit rákaramellizálodjon a cukor és a gyümölcs.
A sütőből kivett gyümölcskenyeret a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu