Szója: Talajjavítóból fontos táplálék, vagy mégsem?
Kevés olyan ellentmondásos készítményt ismerhetünk, mint amilyen például a szója. A húst kerülők, és bizonyos vélemények szerint az egészséges életmód híveinek étrendjéből sem hiányozhat, míg mások óva intenek tőle. Miben rejlik ereje és mi az, amiért tartózkodnunk kell(ene) tőle?
Kezdetben volt a szójaszósz
A szóját már 5000 évvel ezelőtt is ismerték, ám abban az időben még csak a vetésforgó egyik fontos kellékeként tartották számon. A kínaiak fedezték fel, hogy némi finomítással akár valami ehető dolog is kihozható belőle.
Megszületett a szójaszósz, majd a szójatúró, vagyis a tofu. Ezután a szójából készült termékek viharos gyorsasággal tették magukévá a világ konyháit, és hódító útjuk ma is tart.
Amiért istenítik
Semmi kétség, hogy a szója rendkívül jó fehérjeforrás, köszönhetően annak, hogy létfontosságú aminosavakat tartalmaz. Emellett rendkívül jó cink, kalcium, B-, azon belül is B-12 vitaminforrás. Ami még rendkívül fontos (és talán hasznosságáról keringő viták egyik kiváltója is), hogy az imént felsoroltak mellett ún. fitoösztrogének is megtalálhatóak benne. Ezek olyan, a természetben is előforduló vegyületek, melyek felépítése az ösztradiol nevű nemi hormonhoz hasonlít. Így tökéletesen kapcsolódnak az ösztrogénreceptorokhoz.
Hat a hormonokra
A fent írtak után nem meglepő, hogy befolyásolhatja hormonháztartásunkat. Ennek köszönhetően több egészségügyi problémára gyógyír lehet. Például a szója jól hasznosítható a csontritkulás kezelésében, emellett a változókor más tüneteire (hangulatváltozások, vérnyomás problémák, hőhullámok) is orvosság. A vérerek rugalmasságát is fokozza, hatására pedig csökkenhet az érelmeszesedés veszélye. Összetevőinek köszönhetően májunk és agyunk működésére is pozitívan hathat. Egyes kutatások szerint csökkentheti a génmutációt és azon szabad gyökök szintjét, melyek az öregedésért felelősek.
Azért nem minden fenékig tejfel…vagy szójatej
Mint mindennel, előbb vagy utóbb a szójafogyasztással kapcsolatban is merülnek fel kételyek, negatív kritikák.
Ahogy már írtuk: hat a hormonokra
Amennyiben nagyobb mennyiségű szóját, ezáltal fitoösztrogént viszünk be a szervezetünkbe, úgy megeshet, hogy elkezdenek konkurálni saját hormonjainkkal. Ez különösen így van a csecsemők és kisgyermekek esetén. (Nézd meg, hogy miből készül az a tápszer, amit adsz neki.)
Nemcsak segíthet, árthat is
A másodlagos növényi anyagoknak, vagyis az izoflavonoknak „köszönhetően” a szója nem csak gátolhatja a daganatos betegségek kialakulását, hanem bizonyos esetekben akár rákkeltő is lehet.
Azok a szegény férfiak
Olyan ijesztő hírek is szárnyra keltek, miszerint a túlzásba vitt szójafogyasztás hatással lehet a spermiumok számára, vagyis csökkentheti azokat. Szerencsére ezek az információk nem bizonyultak igaznak.
A megoldás
A szójafogyasztás esetében is a mértékletesség lehet az egyik megoldás, tehát ne vigyük túlzásba fogyasztását. A napi mennyiség szójaproteinből 25 gramm, ami nagyjából 300 gramm tofut és 800 ml szójatejet jelent. Konzultáljunk szakemberrel is ezzel kapcsolatban.
Forrás: vital.hu, webbeteg.hu