2021.11.24. 09:30:00 6586 217

Szulfátok a kozmetikumokban - Valóban érdemes kerülni ezeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szépségipar csodaszámba menő alapanyagai mellett szép számban vannak hosszú idő óta vitatott összetevők is. Az egyik ilyen elterjedt csoport a felületaktív szulfátokat takarja, amelyeknek tudvalevő, hogy nem csak előnyei, de hátrányai is lehetnek.

Nátrium-lauril-éter-szulfát - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nátrium-lauril-éter-szulfát

A gyakori háztartási összetevők az elmúlt 15 évben egyre inkább nem kívánatos szereplői lettek a szépségápolási termékeknek, pl. samponoknak. Sokakban felmerült azonban az a kérdés, hogy a hiányuk okozta hatékonyság csökkenés arányban áll-e a lehetséges mellékhatásokkal.

A leggyakrabban használt szulfát az SLS, azaz a nátrium-lauril-szulfát, a legkíméletesebb pedig az SLES (nátrium-laurét-szulfát) fosszilis tüzelőanyagokból vagy növényi olajokból - pálma- vagy kókuszolaj - származik. A legtöbb mosó- és mosogatószer címkéit átböngészve legalább az egyik ilyen szulfátot meg fogjuk találni, de akkor mit keresnek ezek az anyagok a szépségápolási termékekben?

A 90-es évek elején elterjedt az a nézőpont, miszerint a szulfátok szerepet játszanak rákos megbetegedések kialakulásában. Ezt az állítást azonban azóta már több ízben is megcáfolták.

Életmódunk és bőrtípusunk indokolja-e a szulfátmentes termékek választását?

Fontos szempont az ilyen anyagok koncentrációja, használat után érdemes bő vízzel lemosnunk magunkról az ilyen termékeket, takarításnál pedig a kesztyű használata ajánlott. Habár a felületi szennyeződések eltávolítása (pl. sminklemosás) a szulfátot is tartalmazó termékekkel egyszerűbb, a mellékhatásokkal és káros velejárókkal szintén foglalkoznunk kell:

-A hajunkon és a bőrünkön található természetes olajok eltávolítása.
- Főként az érzékeny bőr irritációja, melynek hatására bőrszárazság, bőrpír és viszketés léphet fel.
- A szulfátokat tartalmazó termékeket engedélyezés előtt állatokon tesztelik.
- A szulfitok forrásai - különösképpen a pálmaolaj - nem környezetbarát besorolásúak, a szulfátokban található melléktermékek (kénsav) élővízbe jutása is aggályokat vet fel.

Mint láthatjuk a szulfátokat előszeretettel használhatják habosító és zsírtalanító adalékként, mert ezek nélkül az adott termék kevésbé képes a szennyeződést felszívni. Emiatt van az, hogy a zsírosodásra hajlamos hajúak és bőrűek számára a szulfátmentes termékek kevésbé válnak be. A normál és az érzékeny vagy száraz bőrűek a szulfátok potenciálisan szárító hatását ceramidot és hialuronsavat tartalmazó termék együttes használatával előzhetik meg.

Forrás: www.womanandhome.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.