2020.05.26. 17:59:59 11484 358

Szuper tippek a takarékos életmódért! – Haladóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha egész jól betudod osztani a pénzed, vagy teljesen amatőr vagy, de nagy változást szeretnél, próbáld ki a következő tippeket. Csak nyerhetsz rajtuk! Az okos költekezésre nem muszáj születni, utólag is megtanulható! Használd a haladó takarékos tippeket és maradjon több hó végén a számládon!

Takarékoskodás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarékoskodás

Mint azt kezdő szinten már leírtuk, [a pénzköltés visszafogása leginkább szemléletváltással érhető el.](link még nincs) Tudatosítanunk kell, hogy nincs mindenre szükség, amiről korábban azt hittük, hogy van. Be kell látnunk, hogy nem veszítünk azzal, ha nem vásárolunk meg valamit, és hogy az impulzus vásárlás nem a legjobb döntés. Ezen felül is vannak azonban olyan ötletek, amik segítségével csökkentheted a havi költségeid.

1. Mi a top 3 költséged?

Tarts egy teszt hónapot, amikor minden költségedet jegyzed. Fontos, hogy valóban mindent feljegyezz. Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, ha lefotózod vagy kivétel nélkül mindig elteszed a blokkot és nap végén összesítve felírod. Ha lejárt a teszt hónap, összegezd, hogy mire mennyit költöttél. A rezsi és lakhatási nem számít most bele. Ha szórakozás és járulékos költségei rúgnak magasra, akkor azt kell átgondolni, hogy kevésbé költséges programokat is össze tudtok-e hozni. Ha a munkahelyi ebéd benne van a top 3-ban, akkor át kell gondolni, hogy otthon készített étellel, vagy előre leadott kifőzdés rendeléssel lenne könnyebb visszaszorítanod az összeget. Bármi legyen is a három legnagyobb költséged, ott kell összehúznod a derékszíjat.

2. Nem kell mindig nullára kijönni

Mikor épp vásárlási döntés előtt állsz és eljutsz addig a mondatig, hogy „végülis ez még belefér”, akkor már tudhatod, hogy végülis nincs is rá égető szükséged, hiszen csak azért veszed meg, mert megteheted. Azért, mert lett némi extra bevételed, vagy maradt pénz a számládon nem muszáj valamit venned. Persze, a pénz akkor érték, amikor elköltjük, de bármikor jöhet egy váratlan és elkerülhetetlen fizetni való és olyankor válik igazi kinccsé a tartalék. A régóta vágyott holmikat a legjobb áron érdemes beszerezni, az új vágyaid azonban inkább írd a lista végére, mert lehet, hogy pár hét múlva már könnyű szívvel húzod ki onnan, ahelyett, hogy megvetted volna – fölöslegesen.

3. Biztonsági tartalék mindig legyen!

Szép és remek, ha lekötésed, fix megtakarításod, lakáskasszád van, gratulálunk, profi vagy! Ezek azonban nem használhatók fel akármikor, akármire. Határozz meg egy reális összeget, aminek hó végén mindig rajta kell maradnia a számládon. Olyan tűpontosan, mintha akkor érnéd el a nullát. Ha minden hónapban ugyanakkora összeggel kevesebbet költesz, a maradék olyan tartalékot képez a számládon, amihez váratlan költség során bármikor nyúlhatsz. Ez nagyon fontos, hiszen sokszor épp ezek a váratlan költségek lökik a személyi kölcsönök végtelen spiráljába az embereket.

4. Keresd az olcsóbbat!

Ha nem 1-2 ezer forintos tételt vásárolsz, érdemes megnézned az interneten, hogy valójában hol szerezheted be legolcsóbban. Számolj a kiszállítás díjával és a rendelés leadása előtt még egyszer mérlegeld, hogy valójában nem fölösleges-e, ár-érték arányban valóban ki lesz-e használva. Meg kell fontolni azt is, hogy tényleg újat érdemes-e venni, vagy a másodkézből szerzett eszköz is ugyanúgy el tudja látni a funkcióját. Ne felejtsd el, az új is használt lesz, amint akár egyszer is használod.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...