2022.07.15. 11:43:59 7684 238

Takarékos menü: levestől a desszertig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán mondanunk sem kell, hogy elszabadultak az árak, hiszen mindenki érzi a saját pénztárcáján. A legokosabb dolog, ha mindig az idénynek megfelelően főzünk. Így állítottuk össze az alábbi menüsort is, ami a jelenleg elérhető zöldség-gyümölcs kínálatra épít.

Főzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés

Leves: Idény zöldségleves

Ha van kertünk, akkor mindig a szezonnak megfelelő zöldségekből készítsünk levest. Ezzel rengeteget spórolhatunk, mégis egészséges ételt teszünk a család elé, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Én a zöldségleveseket mindig ugyanúgy készítem, de más és más benne a domináns zöldségféle. Felkarikázok 2-3 szál sárgarépát, majd egy kis olajon kissé megkaramellizálom, és ezt öntöm fel vízzel, így a szép sárga szín garantált. Ehhez jöhet aztán karalábé kocka, zeller, burgonya és aminek éppen még szezonja van. Most például a sárga vagy zöldbab, vágott bab néven is ismerhetitek. Sóval, borssal, fokhagyma gerezdekkel, lestyánnal, petrezselyemzölddel ízlés szerint fűszerezzük, majd puhára főzzük a zöldségeket.

Főétel: Húsos-tejfölös spagetti

  • Fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél kg darált sertéscomb (vagy választott hús, darálva)
  • 1 ek piros paprika
  • Őrölt bors, só ízlés szerint
  • 1 teáskanál morzsolt majoranna
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • Bármilyen éppen elérhető zöldségből 30 dkg
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag spagetti

Első lépésként feltesszük a spagettit főni sós vízben. A hagymát kockákra vágjuk és egy kis olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, félre húzzuk a tűzről és beletesszük a piros paprikát. Ha jól összekevertük, hozzáadjuk a darált húst és mehet is vissza a tűzre, majd a választott idény zöldséget (borsó, zöldbab, sárgarépa, paradicsom, paprika, cukkini...) apróra vágva mellétesszük. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a spagetti főzővízével, és készre pirítjuk a húst, s a zöldséget, majd a paradicsompürével ízesítjük, ha szükséges merünk még rá főzővizet. Akár egy kis csípős is kerülhet bele, meg némi zöldfűszer (most például majoranna).

Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, majd hőálló tálba tesszük. Ráöntjük a húsos ragut, és alaposan összekeverjük. 15 percig 200 fokon sütjük (paradicsomkarikákkal, némi sajttal is meglehet bolondítani, de akkor már kevésbé spórolós a menü), majd frissen rákent tejföllel a tetején tálaljuk.

Húsmentes főétel

Egy tartalmas zöldségleves után (főként, amiben bab vagy borsó is volt – hiszen ezeknek is magas a fehérje tartalma), nyugodt szívvel adhatunk a családnak húsmentes főételt.

Most szezonális a cukkini, amiből remek szósz készülhet tésztákhoz. Egy kis gombát is adhatunk hozzá, így még kiadósabb lesz.

Megfőzünk egy fél kg-os penne vagy csavart tésztát sós vízben. 1 fej vöröshagymát karikákra vágunk, s lepirítunk egy kis olajon, amikor majdnem kész, hozzá adunk két közepes cukkinit vékony karikákra vágva – hámozás nélkül – , valamint kb. 30 dkg gombát szeletekre vágva. Sózzuk, borsozzuk és az egészet készre pároljuk, majd összekeverjük a tésztával.

Desszert: Vizes muffin

Ez egy nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető finomság, amihez se tej, se vaj, se tojás nem kell, így rendkívül olcsó sütemény, nem véletlenül az egyik legolvasottabb receptünk itt a PROAKTIVdirekt magazinban. Fel lehet dobni reszelt almával, meggyel vagy csoki kockákkal, mindenhogy nagyon ízletes. :) Az olcsó muffin receptet itt találod>>

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?