Tarja szelet gombával - ebédajánló vasárnapra
A tarja az egyik legfinomabb húsfajta, amit millióféleképpen el lehet készíteni, de sütve a legfinomabb. Ha még egy kis gombás szósz is készül hozzá, fenomenális ebéd lehet!
Tarja szelet gombával
Hozzávalók:
- 4 szelet tarja (csont nélkül)
- 50 dkg gomba
- 1 db vöröshagyma
- só (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 kk kakukkfű
- egy csipet szerecsendió
- 1 db babérlevél
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek kukoricaliszt
- 1.5 dl fehérbor
- 2 dl Meggle főzőtejszín
- 3 dkg vaj
3 ek étolaj
A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják, majd forgassuk bele a kukoricalisztbe.
Ezután egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat 2 evőkanál olajjal, majd helyezzük bele a hússzeleteket, és pár perc alatt süssük mindkét oldalát pirosra.
Ezután öntsük fel a borral, fedjük le a serpenyőt, és alacsony hőfokon addig pároljuk, míg a hús megpuhul, és zsírjára sül.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a maradék olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a pirospaprikával, és a fűszerekkel, majd lefedve pároljuk kb. tíz percig. (ha a gomba nem enged elegendő levet, akkor egy pici vizet öntsünk rá)
Amikor a gomba készre párolódott, öntsük hozzá a főzőtejszínt, keverjük alaposan össze, majd fedő nélkül főzzük pár percig.
Ezután öntsük a gombamártást a puhára párolódott húsra, óvatosan keverjük, rázogassuk össze, és főzzük még pár percig, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.
Ameddig a hús készül készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet, pl. rizst, krumplipürét, esetleg főzzünk ki hozzá tésztát.
Tálaláskor tegyük a tányérra a köretet, majd helyezzük mellé a húst, kanalazzuk rá a gombamártást, és úgy kínáljuk.
Forrás: MTI