Tartósíts édes gyümölcsöt és roppanós zöldséget szárítással
Az aszalt és szárított ételek táplálóak, ízletesek, könnyűek. További előnyeik még, hogy egyszerűen felhasználhatóak és a tárolásuk sem túl macerás, magas energiatartalmú nasiként is fogyaszthatjuk őket. Éppen ezért érdemes néhány jó receptet keresni a felhasználásukra!
Az ételek sikeres szárításához a hőmérséklet és a páratartalom kényes egyensúlya szükséges, azaz, hogy a nedvesség elpárologhasson az aszalni vagy szárítani szánt terményből.
Van néhány olyan gyümölcs és zöldség, amelynek különösen jól áll, ha ilyen módon fogyasztjuk.
Ilyen például:
- az alma, az áfonya, a banán, a körte, az őszibarack, a sárgabarack, a sárgadinnye, a szamóca és a szilva;
- a burgonya, a kukorica, a paradicsom, a sárgarépa, a zeller és a zöldbab.
Gyümölcsök előkészítése
A levegő hatására jobban oxidálódó gyümölcsöket előkezeléssel lehet esztétikusabbá tenni. Ez a művelet további előnyökkel is jár, csökkenti a vitaminveszteséget és meghosszabbítja az eltarthatóságot.
A vékony szeletekre vágott gyümölcsöt 10 percre hagyd jó fél liter vízben, amiben fél teáskanál porított citromsavat oldottál fel. Esetleg alternatívaként 1:1 arányú citromlé és víz keveréke is használható.
Zöldségek blansírozása
A legtöbb zöldség esetében javasolt fél teáskanál citromsav tartalmú vízben levő előkezelés, amely elősegíti a dehidratációt. A blansírozott zöldségeket jól meg kell szárítani a további szárítás előtt.
Gyógynövényeket, paprikát és (fok)hagymát nem szükséges így előkészíteni a tartósításhoz!
Aszalványok készítése
Szerencsére már sok helyen kaphatóak a jó minőségű aszalt termékek, így azok, akik nem szeretnének ezzel pepecselni, azok is élvezni tudják e remek ételek előnyeit. A szorgos hangyák tábora pedig beszerezhet szárító gépet, vagy kipróbálhatja a sütőben történő szárítást is:
Állítsd a hőfokot 60-65 fokra, ha van, akkor légkeveréses módon, majd amikor a sütő felmelegedett, nyisd ki egy kicsit a sütő ajtaját, hogy a keletkező nedvesség kiáramolhasson rajta.
A szárítani kívánt zöldséget és gyümölcsöt egyforma szeletekre vágva (és a héja nélkül) célszerű a sütőbe helyezni. Vigyázni kell, hogy a sütő hőmérséklete ne legyen túl magas, mivel akkor a megkeményedő külső kéregbe záródik a nedvesség!
A szárítás akkor fejezhető be, ha a szeletet ujjal megnyomva már nem gyöngyözik ki rajta a nedvesség.
A tartósításhoz és tároláshoz információkat itt találsz.
Forrás: extension.psu.edu