Tavaszi „pillangó” kalács
Vidám és csíkos kelt pillangókat hoztam nektek, amiket készíthettek (húsvéti) vendégváró süteménynek, és amik gyermekzsúron is nagy sikert fogak aratni. Egy kis kreativitás, egy-egy rész sima és kakaós kalácstészta, kis kelesztés és kész is a finomság!
Tavaszi pillangókalács recept:
2 dl tejet meglangyosítunk, és a felébe belemorzsolunk 3 dkg élesztőt. Hozzáadunk egy nagyobb csipet porcukrot, és hagyjuk felfutni.
A 40 dkg lisztet átszitáljuk, hozzáadunk egy csipet sót, 8 dkg porcukrot, a maradék tejet, a felfutott élesztőt, és 1 db tojást. A masszát dagasztófejes kézi mixerrel simára dagasztjuk. Kettévesszük a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.
Mindkét részt langyos helyen 30 percet kelesztjük, majd kettévesszük a tésztáinkat és téglalap alakúra nyújtjuk. A fehér tésztákra rátesszük a kakaósakat, feltekerjük.
Egymás mellé rakjuk a két tekercset úgy, hogy a tekercsek végei kerüljenek felülre – ezek lesznek a lepkéink csápjai. Egy éles késsel felszeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Az ujjainkkal két oldalról kissé benyomjuk a pillangókat, hogy szárnyszerű formát kapjon, és még 15 percet pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük a péksüteményeket.
Most már csak azt kell kivárnod, hogy ehető hőmérsékletűre hűljenek az isteni pillangóid, és be is zsebelheted a dicséreteket. :)
Ha van hozzá kedved, díszítő cukorkákkal vagy dekor tollal színessé varázsolhatod a kalácsokat.