2017.01.13. 11:00:39 16800 389

Te is rosszul mostad eddig ezeket a zöldségeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Áztatás vagy gyors lemosás párti vagy? Esetleg attól függ a technikád, hogy milyen zöldségről van szó, illetve, hogy mire fogod felhasználni? A zöldségeket igenis alaposan meg kell mosni, mivel könnyen olyan fertőzések áldozatává válhatunk, ami megelőzhető lenne. Persze tönkre tenni sem akarjuk a zöldeket, így a technika minden esetben más kell, hogy legyen.

Saláta mosása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta mosása

Többféleképpen szennyeződhet a zöldség, ami a tányérunkra kerül, lehetnek rajta vegyszer és talaj maradványok, érintkezésbe kerülhettek állatokkal, mezőgazdasági és bolti dolgozókkal – ezek mindegyike kockázatot hordozhat, baktériumok és egyéb kórokozók telepedhetnek meg az ételen.

Az is nagyon fontos, hogy te is kezet moss meleg szappanos vízzel, mielőtt a zöldséghez érnél, és utána is – figyelmeztet thisinsider.com. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb, keményebb héjjal borított zöldség folyó hideg víz alatt megmosható, de legalább egy percig tartson a tisztításuk, és dörzsöljük meg őket alaposan, akár egy kisebb kefét is kinevezhetünk erre a célra.

Vannak továbbá speciálisabb törődést igénylő zöldek, mint például a saláta, a brokkoli, a karfiol vagy a gyökérzöldségek, melyek mosásával kapcsolatban a thisinsider.com a következőket ajánlja:

Karfiol és brokkoli

A rózsák között, mélyen is lehetnek bacik, ezért 2 percre érdemes őket beáztatni, és utána alaposan átmosni folyó víz alatt is. A rózsákra szedett karfiolt és brokkolit egy szűrő segítségével egyszerűen átmoshatjuk.

Avokádó

Az avokádó héja olyan vastag, hogy nem igazán engedi át a vegyszereket a húsáig, azonban mielőtt belevágnánk, jó alaposan dörzsöljük át hideg víz alatt, mivel a késre rátapadhatnak a bacik, vegyszermaradványok és így könnyen tovább vihetjük ezeket az ehető részekig.

Chili paprika

Hideg víz alatt egy kefével átdörzsölheted, ám viselj kesztyűt, mert még mosás közben is rákerülhet a kezünkre a csípős anyag.

Saláta és más salátafélék

A különböző zöld leveles zöldségeket áztassuk be hideg vízbe, majd egy szűrő segítségével folyó víz alatt is mossuk át, és ügyeljünk rá, hogy a földmaradványok és az egyéb szennyeződések eltűnjenek róla. Ehhez jó, ha leveleire szedjük a salátát, óvatosan, hogy ne törjön össze.

Gomba

A gombákat akkor tudod jól elkészíteni, ha nem éri víz. Egy száraz kefével hatékonyan el lehet távolítani a földdarabkákat róla. Ha valamelyik gombafej különösen piszkosnak tűnik, gyorsan öblítsd le, de ne áztasd be, mert megszívja magát vízzel, és nem lesz olyan jó ízű vagy nem fő meg jól.

Gyökérzöldségek

Burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, retek és a többi zöldség, amit a földből szedsz ki -akkor is mosd meg őket, ha hámozni fogod! Áztasd be hideg vízbe, majd folyó víz alatt is mosd át, és egy kefével is segíthetsz a szennyeződések eltüntetésében.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű alapanyagból különleges vacsora – lencsés zöldségtócsni joghurtos öntettel

Sokan gondolják, hogy különleges ételeket készíteni csak drága hozzávalókkal lehet. Pedig néha épp az egyszerű, hétköznapi alapanyagokból születnek a legizgalmasabb fogások. A lencse például olcsó, tápláló és sokoldalú, mégis ritkán gondolunk rá, ha vacsorát tervezünk. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz belőle könnyű, mégis különleges ételt.

Természetes hajápolás – mit tudnak a nagymamák titkos olajai, amit a modern kozmetikumok nem?

A hajápolás nem újkeletű dolog: évszázadokkal ezelőtt is keresték az emberek a fényes, egészséges haj titkát. Amíg ma tucatnyi flakont sorakoztatunk a fürdőszobapolcon, régen néhány egyszerű, természetes összetevővel érték el ugyanazt, vagy olykor még tartósabb eredményt. A nagymamák jól ismerték azokat az olajokat és növényi kivonatokat, amelyekkel táplálták és védték a hajat – anélkül, hogy mesterséges adalékanyagokra támaszkodtak volna.

Szilvás shake – finom, egészséges és szuperegyszerű!

A szilva nemcsak finom, hanem igazi szupersztár, ha az egészségünkről és az emésztésünkről van szó. Tele van rosttal, ami segíti a bélrendszer működését, így természetes módon támogatja az emésztést és a szervezet tisztulását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen magas a C-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.