Tejberizs - desszert és vacsora az egyben!
A tejberizsről, ami elsőre eszünkbe juthat – azon kívül, hogy finom – az, hogy macerás, kavargassa a fene, én ugyan meg nem főzöm… De azért, ha belegondolunk, az egyik legfinomabb vacsora és/vagy desszert. Az tény, hogy állni kell mellette csőre töltött fakanállal a főzési ideje alatt végig, de hát a jó eredményért áldozat is szükségeltetik ugyebár, és ez ebben az esetben a sűrű kavargatás kb. 30 percen keresztül.
Kivéve, ha van egy jó kis vastag aljú edényünk, amiben nem ég oda semmi! Akkor pár percre elmozdulhatunk a tűzhelytől. Sőt, amíg a sűrűsödés meg nem kezdődik, bátran ott hagyhatjuk a tejberizsünket.
Node lássuk, mire is lesz szükségünk hozzá 4 személyre (kis adag)
- 200 g kerek szemű rizs
- kb. 7 dl tej
- 80 g cukor
- 1 tasak vaníliáscukor
- 1 csipet só
- némi citromhéj, ízlés szerint
A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, citromhéjjal felforraljuk, lassú tűzön hagyjuk. Ezalatt a rizst vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, majd óvatosan a tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett (25 perc) megfőzzük. Lekvárral, gyümölccsel, kakaóval, fahéjas cukorral, nutellával, vagyis ízlésünktől függően szinte bármivel tálalhatjuk.
Fontos!
Tejberizshez mindig magas keményítőtartalmú, kezeletlen rizst használjunk, mivel a célunk az, hogy pépes, ragacsos állagú legyen a rizsünk. Az úgynevezett rizottó rizs a legideálisabb választás hozzá.