Tejmentes krémleves burgonya és karfiol kettőséből
A sütőben sült vajas burgonya a legfinomabb köret! Imádom! Ki szereti kisült szalonnazsírral meglocsolva? Sajnos ez az étel másnap már kevésbé ízletes, mint azon melegében, de áthidalhatjuk ezt a problémát azzal, ha levessé alakítjuk! Ki hallott már ilyet? Igazad van, inkább együk!
A krémesebb és könnyebb leves érdekében a burgonyát egészítsük ki a finom és egészséges karfiollal! A tartalmas és ízletes leves bármelyik téli napon jól fog esni, és a férfiak sem fognak panaszkodni amiatt, hogy krémleves kerül az asztalra. Lássuk csak, hogy miért is nem?
Karfiolos burgonyakrémleves
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
4 nagy szelet extra vastagra vágott szalonna
2 db vöröshagyma apróra vágva
Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
2 nagy burgonya, meghámozva és darabokra vágva
1 közepes fej karfiol kis rózsákra szedve
2 l csirke vagy zöldséges alaplé
Tálaláshoz:
apróra vágott friss metélőhagyma
reszelt cheddar vagy füstölt sajt
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes-alacsony lángon, és helyezzük bele a szalonna szeleteket egymás mellé. Néhányszor megforgatva süssük meg ezeket, amíg ropogósak nem lesz, és a zsír nagy része ki nem sül a szalonnából. Ezután tegyük át a szalonnákat egy papír törlőkendővel kibélelt tányérra, a zsírt pedig hagyjuk az edényben.
A hátramaradt zsíron pirítsuk meg a felkockázott hagymát, fűszerezzük meg 2 teáskanál sóval és 1 teáskanál borssal. Addig főzzük gyakran kevergetve, amíg a hagyma áttetsző és puha lesz, ehhez kb. 10-12 percre lesz szükség.
Ekkor hozzá keverhetjük a burgonyát, a karfiolt és az alaplevet. Lefedve nagy lángon felforraljuk. Amikor forr, csökkentsük le erős tüzet és lassú tűzön folytassuk tovább a főzést. Időnként kevergetve további bő negyed órára lesz szükség ahhoz, hogy a burgonya és a karfiol is puhuljon.
A levest végül pürésítsük le turmixgéppel vagy adagonként kézi botmixerrel. Kóstolás után ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, de általában csak némi sót és borsot szokott igényelni a leves. A korábban félretett szalonnát szeleteljük fel falatnyi darabokra, és szórjuk rá a tálakba kiporciózott leves tetejére. Metélőhagymával és sajttal kiegészítve rögtön tálalhatjuk.
Forrás: www.purewow.com