Tepsis ételek csirkecombbal – Minden egyszerre menjen a tepsibe!
Jelentős időt megspórolhatunk, ha a köret és a hús egy tepsiben, egyszerre elkészülhet. Arról nem is beszélve, hogy sokkal finomabb az így elkészült burgonya, zöldség vagy éppen gyümölcs, hiszen átveszi a hús zamatát is. Mosogatni is csak egy edényt kell majd, és csak egy fele kell figyelni sütés közben is. Kell még indok, hogy elkészítsd ezeket a finomságokat?
A trükk mindegyik receptnél azonos: a köret és a hús egyszerre kerüljön bele a tepsibe, és süssük először alufóliával lefedve kb. 40 percet 200 fokon, majd pirítsuk ízlésünk szerint.
A legfinomabb tepsis ételek szerintem csirke felső combból készülnek, de más hússal is elkészíthetjük. Ötletek a párosításhoz:
Almás-kakukkfüves
A hozzávalók között szerepel a só, bors, kakukkfű (szárított és friss ágak is), a csirkecomb és az alma. A mennyiséget a vendégek száma szerint alakítsuk.
A combokat fűszerezzük, az almát hámozás nélkül negyed gerezdekre vágjuk (magházat kivájjuk), s olajjal kikent tűzálló tálban a sütőbe tesszük, és a fenti módszerrel megsütjük.
Burgonyás-hagymás
Nagy klasszikus! :)
Karikákra vágjuk a burgonyát, és nagyon vékony karikákra a hagymát, először krumpli kerül a kivajazott vagy olajozott tepsibe, majd rá a hagymakarikák, végül a befűszerezett csirkecombok. Bármilyen zöld fűszer és fokhagyma keveréke isteni rá, de ha még pár szelet baconnel is betekerjük a csirkét mind a 10 ujjunkat megnyaljuk majd. Ne felejtsük el alaposan megsózni a burgonyát sem! Mivel a hús levet fog engedni, a krumpli nem sül le, de érdemes kipróbált tepsiben elkészíteni!:)
Olívabogyós csirkecomb
Én ezt zöld olívabogyóval ajánlom, és süssük egybe az egészet, mert isteni, ahogy átveszi az olívabogyó ízét a csirke. Készítsünk burgonyaágyat a tepsiben, ez most lehet kockákra vágott burgonya is olívaolajon, alaposan megsózva. Helyezzük el közötte a sóval, borssal fűszerezett csirkecombokat, majd szórjuk rá a magozott, de egész olívabogyókat. Süssük 40 percig lefedve 200 fokon, majd pirítsuk még negyed órát.
Zöldséges csirkecomb
Vágjunk mindenféle zöldséget egyforma darabokra: gombát, sárgarépát, burgonyát, cukkinit/sütőtököt, petrezselyemgyökeret, gerezd fokhagymákat hámozatlanul. Tegyük egy kiolajozott tepsibe őket, és forgassuk át alaposan. Sózott, borsozott csirkecombokat helyezzünk el a zöldségek között, ágyazzuk be őket. Tegyünk a tetejére 3 szál rozmaring ágat, és süssük a szokásos módon.