Variációk egy témára – cukkini a maximumon
A nyár csoda – zöld ajándéka, egészséges és finom. Finom íze mellett jellemzője, hogy a tökfélékhez hasonlóan nagyon sokféle képpen felhasználhatjuk a gasztronómia területén. Érdemes tehát szakítanunk a hagyományos rántott-grillezett verzióval és új cukkini-vizekre eveznünk! A legjobb recepteket összegyűjtöttük, olvass tovább és állj neki magad is elkészíteni - Nem fogod megbánni!
Cukkini puffancs
Amire szükséged lesz:
- 1 nagyobb cukkini (tisztítva kb. 65 dkg)
- 1 púpos kávéskanál
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy tojás
- 4 jó púpos evőkanál liszt
- fél tasak sütőpor
- olaj a sütéshez
Tisztítsd meg a cukkinit, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. Sózd meg és egy alapos összeforgatás után hagyd magára kb. fél órára. Ez alatt levet ereszt, amitől alapos kicsavarással szabadítsd meg. Ízesítsd borssal és összetört fokhagymával, majd keverd bele a tojást. Közben elkezdhet az olaj is melegedni. A lisztet és a sütőport keverd össze, majd dolgozd bele a cukkinis masszába. Ha az olaj már kellően felforrósodott, két evőkanállal szedegess belőle kis porciókat és finoman engedd az olajba. Kislángon, aranybarna szín eléréséig kell sütni, de érdemes közben megforgatni, akár többször is.
Akkor tökéletes, ha a külseje roppanós, ám belül puha és szaftos.
Rakott cukkini
Ezeket kell beszerezned:
- 4 db nagyobb újkrumpli
- 3 db közepes paradicsom
- 2 db cukkini
- 6 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 teáskanál szárított, morzsolt oregánó
- 5 dkg reszelt parmezánsajt
A burgonyát, a cukkinit és a paradicsomot is alaposan megmossuk, majd felkarikázzuk. Egy tűzálló kerek, vagy ovális tálat finoman kiolajozunk. Majd felváltva, körben haladva bele helyezzük a zöldség karikákat. Alapos sózást és fűszerezést követően megszórjuk a sajttal és egy pici olajat a tetejére is spriccelünk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínálva mennyei.
Cukkinikrémleves
- 1 fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj
- 50 dkg cukkini
- só
- bors
- 6 dl húsleves
- 1,5 dl tejszín
- őrölt szerecsendió
- szeletelt kenyér
A hagymát felkockázzuk, és vajon megpároljuk. A cukkinit megszabadítjuk a végeitől, majd felszeleteljük, és a hagymához adjuk. Kb. 10 percen át, sóval, borssal fűszerezve főzzük. Ez alatt megpuhul a zöldség húsa. Felöntjük a húsleves alaplével, és botmixerrel összepépesítjük. Hozzá adjuk a tejszínt is, majd ízlés szerint ismét borsozzuk, sózzuk, és a szerecsendióval adunk neki igazán különleges plusz ízárnyalatot. A szeletelt kenyérből pirítóst készítünk mellé, amit akár szeletben, akár felkockázva is kínálhatunk.
Sajtos cukkinifasírt
- 1 kg cukkini
- 2 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sajt
- 6 dkg liszt
- 5 dkg zsemlemorzsa (+ a forgatáshoz)
- 1 dl olaj
- 1 csokor petrezselyem vagy snidling
- só, bors
A cukkinit tisztítsd meg és reszeld le. Sózás után hagyd állni egy jó negyed órát, majd alaposan nyomkodd ki a levét, hogy elkerüld a kesernyés mellékízt. Üsd hozzá a tojást, majd keverd össze a zúzott fokhagymával, sajttal, liszttel és a zsemlemorzsával. A zöldfűszert vágd apróra, majd ízesítsd vele a masszát, és a sót, borsot se felejtsd ki.
Formázz a cukkinis keverékből kis lepényeket és forró olajban mindkét oldalát sütögesd aranybarnára, nagyjából oldalanként 3-3 perc alatt.
Medvehagymás tejföllel nyakon öntve teljes a siker!