Variációk zakuszkára - Erdély lépes méze
Ahogy közeledik a tél, a legtöbb erdélyi háztartásban előkerülnek a befőttesüvegek és rotyog a tűzhelyen a zakuszka. Ám, az "ahány ház, annyi szokás" közmondás jól érvényesül: talán nincs is étel, amire ennyi mennyei variáció született volna, mint a zakuszkára. Összegyűjtöttük a legjobbakat!
Erdély különleges zöldségkrémje, a zakuszka akár húsok mellé, akár pirítós kenyérre halmozva egészséges, finom és laktató kiegészítője a lakomának. Legyen szó reggeliről, ebédről, vagy akár vacsoráról. Kínálhatunk mellé friss nyers zöldséget, új és lilahagymát, vagy akár medvehagymát is. Ennek az ételnek nem csak íze, hangulata is van…!
Klasszikus zakuszka
Bár a klasszikust nehéz így kijelenteni, hiszen szerte Erdélyben mást és mást tesz hozzá ez a jelző. Talán nevezzük inkább egyszerű zakuszkának, a pontosság kedvéért… :)
Ami kelleni fog:
- ½ kg padlizsán (nevezhetjük vinetának is)
- ½ kg kápia paprika (erdélyi nevén gogos)
- 1 fej vöröshagyma (melyet hagyományosan sárgahagymának is neveznek)
- 1 dl olaj
- 15 dkg házi passzírozott paradicsom
- só, bors, borsikafű
A padlizsánokat mossuk meg és szurkáljuk kicsit meg villával, majd sütőlapra helyezve 200 fokon süssük puhára. Sütés közben mindig fordítsunk rajta egy negyedet. Hagyjuk langyosra hűlni. Közben a paprikákat is süssük meg egy tepsiben és ha már puhák, alufóliával letakarva pihentessük jó tíz percet, majd szabadítsuk meg a bőrüktől és a csumájuktól őket. Ha a padlizsánt is meghámoztuk, a paprika húsával együtt tegyük aprítóba vagy botmixerrel dolgozzuk pépesre.
A vöröshagymás kockázzuk fel és az olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a paprikás padlizsánpépet, majd a paradicsompürét is és fűszerezést követően főzzük össze. Bő húsz perc alatt elkészül.
Vöröslencsés zakuszka
Testesebb sűrűbb zakuszkát kapunk végeredménynek, ha lencsével készítjük el. A lencséhez pedig a babérleveles fűszerezés még jobban passzol. A vöröslencsés verzióhoz a következőkre lesz szükséged:
- 1 kg padlizsán
- 1 kg kápia paprika
- ½ kg paradicsom
- 3 fej vöröshagyma
- 2 közepes szál sárgarépa
- 25 dkg vöröslencse
- 2-3 db babérlevél
- olaj
- só, bors
A padlizsánt és a paprikát a fentihez hasonló módon készítjük elő. Hogyha elkészültünk az alap zöldségekkel, a vöröshagymát felkockázzuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a hagymához adva puhára pároljuk. A padlizsán és paprika összepépesített keverékét a hagymás répához adjuk, majd a paradicsomot is bele kockázzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd egy fél órán át a babérlevelek társaságában alacsony lángon, lefedve főzzük. Ezt követően hozzáadjuk a jól megmosott vöröslencsét is, és együtt addig főzzük, míg a lencse is igazán puha nem lesz. Lencse helyett babot is használhatunk, az eredmény tökéletes így is, úgy is.
Gyümölcsös zakuszka
- 3 kg kápia paprika
- 1,5 kg vöröshagyma
- 5 dl olaj
- 4 nagy birsalma
- 4 savanykás alma
- 4 nagyobb körte
- 1 l paradicsompüré
- só, bors
- 2 evőkanál fehérborecet
A fenti klasszikus recept annyival egészül ki, hogy a gyümölcsöket nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ezt adjuk először az üvegesre pirított hagymához. Amikor elkészül 2 kanál fehérborecettel csavarunk egyet az ízvilágon és kész is a pompás uzsonna!
Forrás: mindmegette.hu