2014.06.08. 09:00:00 4539 25

Védtelen óriások - Június 8. Óceánok világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kisgyermekként azt hittük, az óriások félelmetesek, veszélyesek és legyőzhetetlenek. „Nagygyerekként” úgy véljük, óriások nincsenek is. Felnőttként már tudjuk, hogy óriások igenis léteznek, de nem félelmetesek, inkább lenyűgözőek. Nem is annyira veszélyesek, inkább felfedezetlenek, kicsit kiismerhetetlenek. És sajnos, nem mindig legyőzhetetlenek. Sőt, nagyon is védtelenek. Főleg, ha mi, emberek az életükre törünk.

Óceán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Óceán

Kontinenseket kötnek össze, több ezer, ismert és még felfedezésre váró fajnak adnak otthont, minden második lélegzetvételünket nekik köszönhetjük.

„Óceánok. Az én óceánom. A Mi óceánunk. Mindenki óceánja.”

De mégis hagyjuk, hogy a globális felmelegedés, az olaj- és egyéb szennyezések, túlhalászat tönkretegyék. A víz fokozatos felmelegedésével veszélybe kerül növény- és élővilága, hiszen egyes fajok nem képesek alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez, így számuk csökken, vagy ami még rosszabb, ki is halnak. Minden apró moszat, élőlény, vagy vízlakó óriás befolyással van a biológiai egyensúlyra, és ha az felborul, annak végzetes következményei lehetnek a Föld összes lakójának, köztük az ember életére is.

Pedig tehetnénk ellene, én, mi, mindenki.

Június 8. minden évben az Óceánok világnapja. A mai nappal a fent írt veszélyekre, illetve az óceánok, tengerek fontosságára, szépségére hívják fel a figyelmet. Nos, utóbbiról beszéljenek a képek:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nevetnél és borzonganál egyszerre? – 4+1 horrorvígjáték a félve nevetős estékhez

Eljött az ősz, a bekuckózás ideje. Odakint esik, már korán is sötétedik, úgyhogy mi mást tehetne az ember lánya, minthogy a kanapéra kucorodik, keres egy szuper filmet és szerez magának egy izgalmakkal teli 1,5-2 órát. Ám ha sok a feszkó, inkább egy kis borzongásra vágysz? De a nevetés is jól jönne? Megoldjuk!

Bunyó és ami mögötte van – 4+1 verekedős film, ami nem csak a verekedésről szól

Érkezik a hűvösebb ősz, amikor is egyre többször kuckózunk majd be a kanapéra, hogy megnézzünk egy jó filmet. Mert egy jó alkotás feltölt, elgondolkoztat, feldob, megnevettet, megríkat és így tovább. De a feszkót is levezethetjük vele.

„Folyton csak pazarlunk, vagy nem?” - Beszéljünk az élelmiszerpazarlás problémájáról

A Széchenyi-díjas magyar biokémikus, etológus Csányi Vilmos egy alkalommal arról beszélt, hogy minél fejlettebbé, komplexebbé válnak a kultúrák, annál több lépés szükséges ahhoz, hogy egy-egy feladatot elvégezzünk. Az ételkészítés kapcsán rámutatott arra, hogy amikor az őseink elkaptak egy nyulat, egyszerűen széttépték a saját két kezükkel az állatot, és nyersen kebelezték be a húst. A táplálkozáskultúra fejlődésével azonban többszakaszossá és többeszközössé vált az ételfeldolgozás folyamata. A nyulat már pácoljuk, fűszerezzük, kenegetjük, elektromos tűzön sütjük, tálaljuk és az étkezési etikett szabályait szem előtt tartva fogyasztjuk el. Ám a probléma nem itt kezdődik…