2014.12.10. 17:48:28 33142 47

Zöld tea pro és kontra: 9 érv mellette és ellene!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A zöld tea az egyik legegészségesebbnek tartott ital a világon, tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és az egész testre jótékony hatással van, tetőtől talpig - állítják az zöld tea pártiak. De az éremnek két oldala van. Összegyűjtöttük 9 jó tulajdonságát, valamint 9 olyan esetet, amikor annyira nem javasolt a fogyasztása.

Zöld tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld tea

1. Zöld teával az általános, jó egészségért

Ráncok, betegségek, öregedés? Az antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok, amelyek a zöld teában találhatóak, hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökök ellen. Mint tudod, a szabad gyökök számos betegség kialakulásában és az öregedésben is szerepet játszanak. Késleltetheted a folyamatot rendszeres zöld tea fogyasztással és viszlát szarkalábak, good bye félegészség!

Ha teheted, akkor inkább jobb minőségű zöld teát válassz, mivel az olcsó fajtáknak magas lehet a fluorid tartalma.

2. Felturbózza az agyat!

Koffein tartalmának köszönhetően a zöld tea nemcsak ébren tart, hanem stimulálja is az agyat, segíthet a jó közérzetben és a gyorsabb reakció időben (jól jöhet vizsgákon és a munkában is). Mivel csak kis mennyiségben van benne az élénkítő anyag, ezért azok is fogyaszthatják (kis mennyiségben), akiknek például a kávé már sok lenne. A koffeinen kívül L-theanin is található a zöld teában, ami a nyugtalanság megszüntetésére hivatott. A kettő kombinációja ideális az agy serkentéséhez.

3. Hatékonyabb diéta, fogyókúra

A zöld tea felpörgetheti az anyagcserét, így hozzájárulhat a fogyókúra hatékonyságához. A kutatások eltérő eredményeket mutatnak ezzel kapcsolatban, így zsírégető hatása nagyban függ az egyéni érzékenységtől. Ami viszont biztos: segíthet az emésztésben és enyhe hashajtó hatása is van. Reggeli kávék helyett ideális lehet a nap indításához! :)

4. A zöld tea segíthet a rákmegelőzésben

Mivel a zöld tea erős antioxidáns hatással bír, ezért bizonyos rák típusok megelőzésében a segítségünkre lehet. Ilyen például a mellrák, a prosztatarák és a petefészekrák.

5. Baktériumok és vírusok ellen

A catechin nevű antioxidánsnak köszönhetően a zöld teának baktérium és vírusölő hatása is van, ezért fogyasztásával csökkentheted a fertőzések veszélyét. Jó dolog ez az influenza szezonban!

6. A higiénikus szájápoláshoz fogyassz zöld teát naponta

Mivel kiváló baktériumölő, ezért hozzájárul a fogak egészségének a megőrzéséhez is, és segít a rossz lehelet semlegesítésében. Mint már említettem, ideális napindító folyadék!

7. Zöld tea a 2-es típusú cukorbetegségben

Egyes kutatások szerint a zöld tea segíthet az inzulin érzékenység javításában és a vércukorszint csökkentésében, így a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) megelőzhető lehet. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén szükséges a vércukorszint ellenőrzése, ha zöld teát fogyasztasz.

8. A zöld tea a szív- és érrendszer jó barátja

A szív- és érrendszer karbantartásában is segíthet a zöld tea, mivel csökkentheti a koleszterin szintet, így elkerülhető lehet az érelmeszesedés, ami egy kockázati tényező, ami szívproblémák kialakulásához vezethet.

9. Gyulladáscsökkentő

Minden mozdulat fáj? Igyál naponta zöld teát, mivel a finom folyadék, akár az ízületi gyulladások leküzdésében is a segítségedre lehet. Flavonoid tartalmának köszönhetően bármilyen gyulladás ellen jól jöhet.

Zöld tea mellékhatások

A zöld teának is lehetnek mellékhatásai, amelyeket nem árt, ha tudsz! Ez általában akkor fordulhat elő, hogyha túl sokat iszol belőle!

  1. A túl sok zöld tea mindenkinél másnak bizonyulhat, de 5 vagy több csésze már valószínűleg negatív hatásokkal (pl.: nyugtalanság) is jár a koffein miatt.
  2. Fogyasztása egyáltalán nem javasolt magas gyomorsav vagy reflux esetén.
  3. Terhesség és szoptatás ideje alatt 2 csészénél több zöld tea nem ajánlott.
  4. A hasmenést és az IBS-t (irritábilis bélszindróma) súlyosbíthatja koffein tartalma miatt.
  5. A zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők májbetegségek esetén nem ajánlottak.
  6. Csontritkulás esetén maximum 2-3 csésze ajánlott, mivel megnövelheti a kalcium ürülését a vizeléssel.
  7. A vérszegénységet súlyosbíthatja, mivel gyengítheti a szervezet vasfelvevő képességét.
  8. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott a koffeintartalom miatt.
  9. Szívritmus problémákat okozhat az erre érzékenyeknél.

Forrás: webmd.com, authoritynutrition.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!

Amikor a spenót és a csicseriborsó találkozik – Gyors és finom egytálétel a rohanós hétköznapokra

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, annál kevesebbet szeretnénk a konyhában bíbelődni az ebéd, meleg vacsora elkészítésével. Szerencsére, egy-egy mentő ötlet mindig szembejön! Most egy spenótos, csicseriborsós verzió!

A babás holmik elő- és utóélete! – 3+1 hasznos „gyerekdolog” nem csak anyukáknak 1.

Aki már túlvan az első babázós korszakán, bizony megmosolyogva gondol vissza egykori önmagára, hogy mennyi kencét, kiegészítőt vásárolt össze, és ebből mennyit nem használt soha. Ám szerencsére, nem egy olyan holmi is van, amit bőven a gyerkőc születése után, sőt, akár gyerek előtt is használhatunk.