Zöldséges quesadilla – Nyáridéző ízek Mexikóból
Tegye fel a kezét, aki szívesen kipróbál újdonságokat az étlapokról! Közületek ki az, aki nem hajlandó végig állni 45-60 percet pl. egy street food-ért egy-egy párnapos fesztiválon? Na ugye, én sem. Még a kedvenc mexikóimért sem! Ennyi idő alatt akár otthon is összedobhatjuk a vágyott ételt.
A zöldségeknek hála ez a quesadilla egy könnyű és friss fogás, aminek kis csavarral hamar elhagyható húsmentes jellege.
Zöldséges quesadilla
Hozzávalók
- 225 gr új- vagy édesburgonya
- 1 apróra vágott, közepes méretű hagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 apróra vágott és kimagtalanított (zöld) csilipaprika
- 200 gr (fagyasztott széles) bab
- 100 gr (fagyasztott) zöldborsó
- 5-6 ek. olívaolaj
- 1 lime leve
- 45 gr morzsolt feta
- 80 gr reszelt cheddar
- tortilla lapok
- marék apróra vágott menta és tárkony
- só, bors
Elkészítés
A burgonyát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. Közben 3 evőkanál olívaolajat serpenyőben felhevítünk, majd közepes hőfokon 10 perc alatt puhára pároljuk rajta a hagymákat és a csilit. Ha (friss vagy) fagyasztott babot és borsót használunk, akkor azokat is meg kell főznünk sós vízben. A konzerv zöldségeket pedig alaposan mossuk le.
A burgonyát törjük át, és keverjük hozzá a hagymás keverékhez. Ehhez jön hozzá a borsó, a bab, a maradék olaj, a feta sajt és a lime kifacsart leve is. A sajt sósságát figyelembe véve fűszerezzünk, és keverjük bele a zöldséges pépbe a fűszernövényeket is.
Tortilla laponként egy jó nagy púpos evőkanállal használjunk a töltelékből, és szórjunk erre a cheddar sajtból is. Ezután hajtsuk félbe a lapokat, széleiket jól összenyomkodva. Kenjük meg az így kapott félholdak mindkét oldalát olívaolajjal, hogy forró serpenyőben jól átforgatva aranyszínűre és ropogósra sülhessenek.
A kész darabokat 3 részre vágva tálaljuk. Kínálhatjuk a legkülönbözőbb szószokkal és mártásokkal, mint például sajtszósz vagy bármelyik salsa.