1 leves+1 saláta – Receptek maradék tojásból
Órákon át pingáljuk, szépítgetjük, szeretgetjük őket, pár napig otthonunk díszei, aztán…? Aztán jobb híján mennek a szemétbe. Jó esetben a húsvéti reggeli részeként végzik a díszítésre illetve dísznek, esetleg a locsolóknak szánt színes főtt tojások. De ezen kívül még számtalan finomság alapja lehet!
Nem csak a sonka mellé kísérőként, nem csak tojáskrémként, nem csak hagyományos tojássalátaként, hanem különleges, ám egyáltalán nem bonyolult finomságokként is megállják a helyüket. Lássuk csak!
Bolondítsd meg a főtt tojást…
... egy kis céklával!
Színes, különleges, finom és egyszerű saláta!
Hozzávalók:
40 dkg cékla
6 db tojás
1 db kicsi mogyoróhagyma
40 dkg kis sárgarépa
1,5 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál natúrjoghurt
olívaolaj
tengeri só, bors
egy csipet citromlé
1 evőkanál kapor
A sütőt 200 ⁰C-ra melegítsd elő, majd kezdd el megpucolni a zöldségeket. A céklát szeld hasábokra, a répát hosszában vágd ketté. Keverd össze a zöldségeket, tedd őket a tepsibe, borsozd meg, majd locsold meg egy kis olajjal és dobd a sütőbe kb. 40 percre. Ennyi idő alatt szépen megsülnek. Közben a tojásokat pucold meg és szeld apró kockákra. A mogyoróhagymát pucold meg és szeld fel apró darabokra. A joghurtot a kaporral, petrezselyemmel, 1 evőkanál olajjal és a tojásokkal óvatosan keverd össze és sóval, borssal, és egy csipet citromlével ízesítsd. Tedd a krémet pohárba, és szórd meg petrezselyemmel, tedd mellé a sütőből kivett, még meleg, de nem forró sült, sóval megszórt zöldségeket és már fogyaszthatod is.
... egy kis tormával
Ha a saláta már unalmas, lehet belőle finom leves is.
Hozzávalók:
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
6 evőkanál vaj
3 dl víz
4 dl tej
2 szál virsli
3 evőkanál liszt
kb.2 cm hosszú torma, finomra reszelve
2 db keményre főtt tojás
1 evőkanál friss petrezselyem, finomra szelve
só, bors, ízlés szerint ecet
A vajat egy edényben megolvasztjuk, a fokhagymát kicsit megdinszteljük rajt, majd mehet bele a liszt, amit világosra pirítunk, majd felöntünk egy korty vízzel. Fontos, hogy közben folyamatosan kevergessük, hogy szép sima maradjon. Hozzáöntjük a maradék vizet és a reszelt tormát, összeforraljuk, majd mehet hozzá a tej, amivel szintén összeforraljuk. A virsliket hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük és a meleg levesbe tesszük. A tojást megpucoljuk, hasábokra vágjuk. A levest sóval, borssal, ecettel, tormával ízlés szerint fűszerezzük, még forrón tálkába töltjük, a tojással és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Forrás: eatsmarter.de