10+1 ok, amiért érdemes a céklát szeretni
A cékla gyönyörű, élénk színe árulkodik arról, hogy rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem lapul ebben a „föld ízű” növényben. Télen egy kicsit nehezebb természetes módon pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat, ám nem lehetetlen. A cékla nagyszerű módszer erre! Íme 10 ok, hogy miért kezdd el fogyasztani már ma!
1. A cékla hozzájárul az erős testhez
Az erőset most nyugodtan értsd szó szerint. A cékla kálium tartalmának köszönhetően egyértelműen segíti az izmok regenerálódását és fejlődését, kalcium tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez.
2. A céklában lévő vasat a szervezet jól hasznosítja
A céklában a vas és a C-vitamin együttesen megtalálható, így segíthet a vashiányos állapotokban. Ha vérszegény vagy biztosan nem veszi zokon a szervezeted, ha néha napján megiszol egy kis céklalevet és így járulsz hozzá az egészséges életmódhoz.
3. Antioxidánsokban gazdag
A szabad gyökök elleni harcban az egyik stabil őszi-téli barátod lehet a cékla, hiszen A-, B- és C vitaminokat is tartalmaz, amelyek köztudottan jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívűl betacyanin vegyület is található benne, amelynek nemcsak a színét, de egészségmegőrző hatását is köszönheti.
4. Májtisztító
A céklalé rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a máj egészségéhez, ezzel ellensúlyozhatod, ha esetleg néha-néha felöntesz a garatra, valamint segíthetsz a májnak a zsírbontásban is.
5. Reflux esetén is
Rost és glutamin tartalmának köszönhetően az egész bélrendszerre jótékony hatással lehet. A cékla csökkentheti a gyomorsavat, és elősegítheti a bélműködést. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően meggátolhatja azt, hogy a gyomorban felhalmozódjanak a toxikus anyagok.
6. Egyes kutatások szerint növeli a fehér vérsejtek számát
A fehér vérsejtek kulcsfontosságúak a betegségek megelőzésében, mivel ők a felelősek a sérült sejtek és az idegen anyagok felkutatásáért és semlegesítéséért. A cékla segíthet a megőrzésükben, sőt növelheti a számukat, így vértezve fel immunrendszerünket a betolakodók ellen.
7. Folsav tartalma nemcsak kismamáknak tesz jót
A céklának magas a folsav tartalma is. Ez a nélkülözhetetlen vegyület szerepet játszik a szervezet minden olyan folyamatában, ami sejtosztódással jár. Azaz a megtermékenyítéstől kezdve a sebgyógyuláson keresztül egészen az izomépítésig fontos lehet.
8. Szíverősítő
A céklalé egyes kutatások szerint szabályozhatja a magas vérnyomást, így segíthet például a stroke, azaz a szívroham elkerülésében.
9. A szervezet gyulladásos állapotai ellen
A kolin nevű vegyület, amit a cékla is tartalmaz többek között segíthet a krónikus gyulladás csökkentésében.
10. Akár a tanulásban is segíthet
Néhány kutatás szerint ennek a tápanyagnak (kolin) köszönhetően a cékla akár a memória fejlesztéséhez is hozzájárulhat, valamint a tanulási képességeket is növelheti. Ezenkívül segítheti az alvást és az izomszövet fejlődését is, mivel közvetett módon hozzájárul a sejtek közötti kommunikációhoz.
+1. Olcsó vitaminbomba
A cékla az egyik legkedvezőbb áron kapható zöldség, amiből természetes úton kerülhetnek a szervezetedbe az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Jó íze van almával és sárgarépával együtt is.
Forrás: medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com, antalvali.com