2014.12.05. 10:30:00 10829 93

10+1 ok, amiért érdemes a céklát szeretni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cékla gyönyörű, élénk színe árulkodik arról, hogy rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem lapul ebben a „föld ízű” növényben. Télen egy kicsit nehezebb természetes módon pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat, ám nem lehetetlen. A cékla nagyszerű módszer erre! Íme 10 ok, hogy miért kezdd el fogyasztani már ma!

Céklalé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Céklalé

1. A cékla hozzájárul az erős testhez

Az erőset most nyugodtan értsd szó szerint. A cékla kálium tartalmának köszönhetően egyértelműen segíti az izmok regenerálódását és fejlődését, kalcium tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez.

2. A céklában lévő vasat a szervezet jól hasznosítja

A céklában a vas és a C-vitamin együttesen megtalálható, így segíthet a vashiányos állapotokban. Ha vérszegény vagy biztosan nem veszi zokon a szervezeted, ha néha napján megiszol egy kis céklalevet és így járulsz hozzá az egészséges életmódhoz.

3. Antioxidánsokban gazdag

A szabad gyökök elleni harcban az egyik stabil őszi-téli barátod lehet a cékla, hiszen A-, B- és C vitaminokat is tartalmaz, amelyek köztudottan jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívűl betacyanin vegyület is található benne, amelynek nemcsak a színét, de egészségmegőrző hatását is köszönheti.

4. Májtisztító

A céklalé rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a máj egészségéhez, ezzel ellensúlyozhatod, ha esetleg néha-néha felöntesz a garatra, valamint segíthetsz a májnak a zsírbontásban is.

5. Reflux esetén is

Rost és glutamin tartalmának köszönhetően az egész bélrendszerre jótékony hatással lehet. A cékla csökkentheti a gyomorsavat, és elősegítheti a bélműködést. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően meggátolhatja azt, hogy a gyomorban felhalmozódjanak a toxikus anyagok.

6. Egyes kutatások szerint növeli a fehér vérsejtek számát

A fehér vérsejtek kulcsfontosságúak a betegségek megelőzésében, mivel ők a felelősek a sérült sejtek és az idegen anyagok felkutatásáért és semlegesítéséért. A cékla segíthet a megőrzésükben, sőt növelheti a számukat, így vértezve fel immunrendszerünket a betolakodók ellen.

7. Folsav tartalma nemcsak kismamáknak tesz jót

A céklának magas a folsav tartalma is. Ez a nélkülözhetetlen vegyület szerepet játszik a szervezet minden olyan folyamatában, ami sejtosztódással jár. Azaz a megtermékenyítéstől kezdve a sebgyógyuláson keresztül egészen az izomépítésig fontos lehet.

8. Szíverősítő

A céklalé egyes kutatások szerint szabályozhatja a magas vérnyomást, így segíthet például a stroke, azaz a szívroham elkerülésében.

9. A szervezet gyulladásos állapotai ellen

A kolin nevű vegyület, amit a cékla is tartalmaz többek között segíthet a krónikus gyulladás csökkentésében.

10. Akár a tanulásban is segíthet

Néhány kutatás szerint ennek a tápanyagnak (kolin) köszönhetően a cékla akár a memória fejlesztéséhez is hozzájárulhat, valamint a tanulási képességeket is növelheti. Ezenkívül segítheti az alvást és az izomszövet fejlődését is, mivel közvetett módon hozzájárul a sejtek közötti kommunikációhoz.

+1. Olcsó vitaminbomba

A cékla az egyik legkedvezőbb áron kapható zöldség, amiből természetes úton kerülhetnek a szervezetedbe az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Jó íze van almával és sárgarépával együtt is.

Forrás: medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com, antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.