2021.01.25. 18:00:50 11603 280

100 évig élnél? Az Okinawa diéta éppen ezt ígéri!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukroktól és a telített zsírsavaktól (szinte teljesen) mentes étkezés jótékony hatásait használják ki a Japán szigetvilág, Okinawa lakói. Amennyiben szeretnél jó egészségben hosszú életet leélni, próbálj minél többet beiktatni életedbe ebből a japán étrendből!

Édesburgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édesburgonya

A „kék zónának” nevezett régió lakói között híresen ritkábban fordulnak elő az életkorral összefüggő betegségek. Sok kutató a regionális étrendet tartja az egyik oknak, amely főként zöldségfélékből és különösen sok hüvelyesből építkezik.

Az Okinawa étrend alapjai

A zöldség, a szója, a tenger gyümölcsei és kevés tengeri hal mellett más ételek is fogyaszthatók betartásának során: édesburgonya, goya (keserű dinnye), gombák, káposzta, hajdinatészta, tengeri moszatok és hínárok. Fűszerek közül gyakran használandó a kurkuma, az édeskömény és a moringa, míg a legkedveltebb ital a jázmin tea. A legtöbb szénhidrát zöldségből, kisebb részt pedig gyümölcsökből és magvakból származik. A sertéshús és a tej minimális mértékben kerülhet az asztalra, az alkohollal és a cukros édességekkel egyetemben, amiket inkább csak ünnepnapokra tartogatnak.

Milyen betegségek rizikói csökkenthetők az Okinawa diétával?

  • A rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentéséhez járulhat hozzá az alacsony telített zsírszint és glikémiás terhelés, a magas antioxidáns-bevitelről nem is szólva.
  • A cukorbetegség és a demencia kialakulásának veszélye a bioaktív fitokemikáliákban gazdag és gyulladáscsökkentő hatású ételeknek – shiitake gomba, hínár, tengeri halak – köszönhetően csökkenhet.
  • Habár ez nem egy formális étrend, amit kimondottan a fogyásért terveztek meg, a túlsúly kialakulásának meggátolásáért sokat tesz a feldolgozott élelmiszereket nélkülöző étrend, emellett a rostban gazdag ételek magas aránya biztosíthatja a hosszabb távú egészséget.

Milyen hátrányai vannak a „japán étrendnek”?

Mivel bizonyos ételcsoportokat – még az egészséges kategóriába tartozókat is – döntő mértékben korlátoz, így nem mindenki számára célszerű teljes mértékben követni! A hús, a tej és a gabonák (majdhogy) teljes kiiktatása tápanyaghiányhoz vezethetnek, ezért a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról nem szabad elfeledkeznünk. Magas nátriumtartalma miatt sem vonzó mindenkinek. Főként fehérjében szegény mivolta miatt lehet alkalmatlan azok számára, akik az izomépítésre összpontosítanának. Aki pedig szeret minél változatosabban étkezni, annak rövid időn belül unalmasak lehetnek ezek az ételek, számukra nehéz lehet betartani.

Az egészséges életmód keretei természetesen egyénre szabottak, emiatt a számodra tökéletesen megfelelő étkezési terv elkészítésénél vegyük figyelembe életmódunk minden tényezőjét, és lényegesebb változtatások előtt mindenképp megbeszéljünk orvosunkkal vagy egy dietetikus szakemberrel!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...