2023.05.14. 17:52:35 6459 233

11 rejtett erő, melyre a bizonytalanság hívja fel a figyelmünket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bizonytalanságról zömében elmarasztalóan szoktunk beszélni. Azonban a bizonyosság mostohatestvéréről kiderült, hogy bizony alkalomadtán szükségünk van rá… Hogyan lehetne szükségünk kétségekre, billegő fogódzókra? – tehetnénk fel rögtön a visszakozó kérdést.

Most merre? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Most merre?

Az emberi fejlődés megállíthatatlan zsibongásában, amit nemes egyszerűséggel evolúcióként szoktunk emlegetni, a bizonytalanság számos alkalommal védőpajzsként működött. Teszi ezt ma is úgy, hogy bizonyos helyzetekben óvatosságra, fenntartásokra, kételkedésre ösztökél bennünket.

Tudjuk, hisz éreztük már többször azt a belső féket, azt a furcsa megállj-sugallatot, amire ha nem hallgattunk elsőre, és ellepleztük logikusnak tetsző érveinkkel, később gyakran megbántuk, és legszívesebben visszapörgettük volna az időt a bizonytalanság-érzés ama helyzetébe, hogy másként nyilvánulhassunk meg.

Ha megtanuljuk egészségesen kezelni a bizonytalanságainkat, akkor kis szerencsével ötvözött (én)munkával még akár előnyt is kovácsolhatunk belőlük. Amennyiben sikerül jóban lennünk személyre szabott bizonytalanságainkkal, akár (stratégiai) eszközzé is formálhatjuk az általunk kitűzött célok elérése érdekében.

Megbarátkozni a korlátainkkal a legkevésbé sem tartozik a kitüntetett tevékenységi köreinkhez, azonban meglehet, hogy megéri, mert:

  1. fejleszti a jellemünket – olyan pozitív képességeinket is feltárhatja előttünk, melyeket egy váratlan helyzet beállta nélkül nem is ismertünk volna meg;

  2. felfedi előttünk, mi az, ami igazán fontos az életünkben – rámutat az életünk legértékesebb, ám korábban kissé elhanyagolt területeire, dolgaira, személyeire stb.;

  3. megfigyelhetjük, hogy milyen hosszú is valójában az a lista, melyért naponta hálásak lehetünk;

  4. esélyünk nyílik arra, hogy próbára tegyük értékeinket, intelligenciánkat, hogy gyümölcsöztethessük a korábban tanultakat;

  5. megtanít – lehetőségeink szerint – felkészülni egy újabb váratlan helyzetre;

  6. segít abban, hogy megfontoltabbakká, együttműködőbbekké, együttérzőbbekké válhassunk;

  7. halogatókból cselekvőkké formál bennünket;

  8. esélyt kínál arra, hogy más megoldásopciók felé irányuljon a figyelmünk;

  9. rávezet a helyzetek mérlegelésére, elemzésére;

  10. a fennálló körülményekre lassan, fokozatosan megtanulunk úgy tekinteni, mint felkínált lehetőségekre, nem pedig utunkba gördült életkeserítő, elmozdíthatatlan gátakra;

  11. elfogadjuk, hogy bár az élet számos (legtöbb?) területe előre nem látható, vagy homályos képet fest magáról, és noha nem tudhatjuk milyen eredményt fog hozni a befektetett időnk és energiánk, mégis tudatára ébredhetünk annak, hogy vannak eszközeink, melyek megoldást kínálnak számunkra.

Ha ismerjük a teremtéstörténeteket, tudhatjuk, hogy a mindenség a káoszból lett kozmosszá, rendezetté. Életünk során is megannyiszor előfordul, hogy olyan problémával vagy helyzettel találkozunk, amelyről nincs korábbi tapasztalatunk.

Ilyenkor mindenképpen választanunk kell: átadjuk magunkat a szorongásnak, vagy egy másik - jóval előnyösebb – megoldás mellett tesszük le a voksunkat, és aktiválva a kreativitásunkat, el kezdünk a megoldásokon töprengeni?

Mert mit is tesz az: kreatívnak lenni. Nem mást, minthogy az alkotás képességének birtokában segít létrehozni valamit (teremtés?) A kreativitás és a bizonytalanság kéz a kézben járnak. És mivel szinte mindig bizonytalan körülmények között létezünk, ezért mindenképpen érdemes feltérképezni az ebben rejlő lehetőségek tárházát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?