3 egészséges finomság, amit ilyenkor ősszel még jobban értékelünk!
Nemcsak azért, mert most van a szezonjuk, és jobban elérhetőek ezek az élelmiszerek, hanem immunrendszerünk védelme, a nátha elkerülése és a hideg időjárás miatt is ilyenkor több mézet, szőlőt és citrusfélét fogyasztunk. Szerencsénkre, hiszen sok-sok előnnyel jár, ha ezeket majszoljuk ősszel!
A méz
Bizonyára ez a kedvenc tea kiegészítőd, főleg, amikor egy picit náthásnak érzed magad, pedig naponta érdemes fogyasztani, főleg ősszel és télen.
Hogy miért is? Hát ezért:
- A benne található ásványi anyagok és esszenciális aminosavak a szervezetben azonnal felszívódnak, és nagyon jól hasznosulnak.
- Nem csak az immunrendszeredet, hanem az idegeidet is erősíti.
- Csillapítja a köhögést és a torokfájást. Lefekvés előtt egyél meg két teáskanálnyi mézet, ez fokozza a nyálelválasztást, és enyhíti a nyálkahártya kiszáradását!
- Baci és gombaölő hatása van.
- Nagyon sokáig eláll, ha légmentesen lezárod, és nem érintkezik a levegővel, akkor egy üveg mézet akár a világ végéig is eltarthatsz.
- Külsőleg elősegíti a sebgyógyulást, még az égési sebekre is jó a mézes borogatás antibakteriális hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást, a kellemetlen szag kialakulását, nyugtatja a bőrt és gyorsítja a gyógyulást.
- A szépségápolásban is bevetheted a haj és a bőr ápolására. Cikkajánló: Rákenjük az arcunkra vagy inkább ne?>>
Szőlő
A szőlő héja, húsa, magja, a magból őrölt por, a belőle előállított olaj, no és persze nem utolsó sorban a bor is előnyösen hathat a szervezetünkre. (Ez utóbbi csak mértékkel és inkább a vörös változat. ;)) Ha már itt a szezon és jó áron beszerezhető a finom, magyar szőlő, akkor ne hagyjuk ki, fogyasszuk jó étvággyal. Ezért:
- A szőlő részt vesz az immunrendszer általános védelmében vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően. A benne található létfontosságú nyomelemek közreműködnek az idegrendszer és az emésztés működésében, valamint erősítik a csontokat is.
- A szőlő magas savtartalma elősegíti a jó étvágyat, míg rostjai serkentik az emésztést. Ideális táplálék időseknek és étvágytalan gyerekeknek is. A székrekedésben is segíthet, beindítja a beleket.
- Mivel magas a szénhidrát tartalma, amit a szervezet azonnal fel is használhat, ezért gyors segítség lehet, ha fáradtnak érzed magad – szellemileg és fizikailag is.
- Többféle flavonoidot is tartalmaz, melyek segítenek az erek védelmében, így a szőlő jó hatással van a szívre, a vérnyomásra és a koleszterinszintre is.
- A szőlőfogyasztás vérszegénység, székrekedés, aranyér és gyulladások kezelésére akár kúraszerűen is bevethető, nagyszerű antioxidáns hatásának és rosttartalmának köszönhetően.
Narancs
A citrom, a narancs, a mandarin és a grapefruit ilyenkor sokkal többször kerül a terítékre, mint az év többi részén. Ennek egyrészt az az oka, hogy körülbelül októbertől már egész jó minőségű narancsot stb. lehet vásárolni a boltokban, másrészt rendesen feltölthetjük belőlük a vitaminraktárunkat. A citrusfélék úgy általában jó szolgálatot tesznek ilyenkor az egészségnek, mégis narancsból fogyasztunk a legtöbbet, ami többek között ezért is jó neked:
- Egy nagyobb narancs a felnőttek napi C-vitamin szükségletének (60-65 mg) akár kétszeresét is tartalmazza.
- Citrusfélék közül a narancs héjának van a legnagyobb az antioxidáns tartalma.
- A gerezdek közti hártyák bioflavonoidjai lényeges szerepet töltenek be antioxidánsként is, de emellett a C-vitamin hatását is fokozzák, vele együttműködve erősítik a hajszálerek falait.
- A narancs fehér részében és hártyáiban található pektin segíthet a vérkoleszterin csökkentésében.
- A májra és az epére is jó hatással van.
- Fogyókúrázók is fogyaszthatják.