3 kora tavaszi zöldség, amit érdemes szeretni
A szezonális étkezés hívei bizonyára nagyon örülnek a közelgő zöldség- és gyümölcs oázisnak. A zöldségek változatossá teszik ételeinket, nagyon finomak és jót tesznek az egészségednek is. A friss, főként házilag termesztett zöldségek bővelkednek a vitaminokban, ásványi anyagokban és magas az antioxidáns tartalmuk is, így segítséget nyújthatnak a rák megelőzésében. Érdemes lecsapni a következő zsenge tavaszi zöldségekre a piacon!
Hónapos retek
Az egyik legkorábban fogyasztható zöldség, mivel nagyon jól tűri a hideget, sőt akár a fagyot is. A kis piros zöldségben sok C-vitamin található, így segíthet megelőzni a meghűlést. Mustárolaj tartalmának köszönhetően a köhögést is enyhítheti, oldhatja a nyákot. Kis mennyiségben megkönnyítheti az emésztésed, de vigyázz, növelheti az étvágyat.
Ami miatt érdemes fogyasztani: segítheti a szervezet önálló méregtelenítését, mivel jó hatással van a májra és a vesére. Rendszeresen fogyasztva akár az epekőképződést is megelőzheti.
Endívia
Szintén kevésbé melegigényes növény, ezért már korán élvezhetjük kesernyésebb ízét. Az endívia jelentős vastartalma miatt különösen vérszegényeknek ajánlott. Nagymértékben tartalmaz foszfort és kalciumot is. Mint a legtöbb salátaféle, ezek a levelek is megkönnyítik az emésztést, enyhén vizelet- illetve hashajtó hatásúak.
Amiért érdemes fogyasztani: a fejes salátánál is kevesebb kalóriát tartalmaz, viszont a tápértéke magasabb.
Fejes saláta
Igaz, a fóliában termelt saláta vitamintartalma nem olyan magas, de hamarosan szabadföldi leveleket is beszerezhetsz. Sok C- és B-vitamint, karotint, foszfort és vasat is tartalmaz. Üdítő, savanykás íze van és rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést.
Amiért érdemes fogyasztani: majdnem mindenhol kapható, könnyen elérhető és jótékony hatással van az emésztésre. Kora tavasszal segít feltölteni a vitaminhiányos szervezet tartalékait.