3 pikáns ital a hideg időre
Egy fárasztó hideg nap után mennyire jó elszürcsölgetni egy meleg italt, ami kívül-belül átmelegít bennünket. Nem múlhatnak el úgy a téli esték, hogy nem kóstoljuk meg ezeket az igen pikáns és ízletes forró italokat. Mutatjuk hogyan tudod elkészíteni őket.
A Sütőtökös latte
Hozzávalók egy bögréhez
2 dl tej
egy csésze presszókávé
3 evőkanál sütőtökpüré
1 teáskanál cukor vagy édesítő
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
vaníliakivonat
Így készítsd el:
Egy kis lábosban kezdd el melegíteni a tejet, a cukrot, a fűszereket és a pürésített sütőtököt. Hagyd hűlni kicsit, majd egy mixer segítségével alaposan dolgozd össze, amíg krémes állagot nem kapsz. Ezután melegíts még rá és végül öntsd egy bögrébe. A forró italra öntsd rá a kávét és kerüljön a tetejére tejszínhab. Ízesítheted még fahéjjal is, hogy igazán ízletes legyen a sütőtökös latte-éd.
A Chai latte
Hozzávalók egy bögréhez
1 dkg passzírozott friss gyömbér
1 dkg őrölt fahéj
1 dkg őrölt kardamom
0,5 dkg őrölt bors
pár szem szegfűszeg
1 db filteres fekete tea
csipetnyi őrölt szerecsendió
2 dl tej
2,5 dl víz
méz
Így készítsd el:
Keverd össze a fűszereket és közben tedd fel a vizet forrni. Amint felforrt, tedd hozzá a már előre összekevert fűszereket és a teafiltert. Ezt még forralt egy kis ideig, majd vedd le a tűzhelyről és öntsd bele egy pohárba. A tejet habosítsd fel és öntsd rá, a tetejére pedig szórd a szerecsendiót és csorgasd rá a mézet is. Imádni fogod ezt az ízkombinációt.
A Sós-karamellás kávé
Hozzávalók egy bögréhez
1 evőkanál karamell öntet
Az öntethez használj 250 gramm cukrot, 100 gramm vajat és 200 ml tejszínt, pici sót
1 csésze presszókávé
20 ml habosított tej
csipet só
Így készítsd el:
Ha nem akarsz kész karamella öntetet vásárolni a boltban, otthon is elkészítheted, amely egyébként hetekig eláll a hűtőszekrényben. A cukrot kezdd el karamellizálni, amikor már barnul add hozzá a vajat és amikor teljesen egyneművé válik, hozzá adhatod a tejszínt és a csipet sót is. Keverd a kávéhoz, majd add hozzá a tejhabot. A tetejét megszórhatod fahéjjal vagy csokiforgáccsal, de a maradék karamellt is rácsurgathatod.