3 villámgyors pohárdesszert
A kislányommal imádjuk az édességeket, bár mértékkel fogyasztjuk ezeket, szívesen mesterkedünk a konyhában, hogy valami istenit ehessünk. A fantáziánk határtalan. Amikor a boltban vásárolunk mindig sokat gondolkodunk a sorok között sétálva, vajon mit nem próbáltunk még ki, és mivel lehetne még feldobni a repertoárunkat. Meg is osztom a kedvenc receptjeinket veletek.
A pohárdesszert elkészítésének alapja mi is lehetne más, mint maga a pohár. Erről is ejtsünk néhány szót. Milyen pohár alkalmas arra, hogy nem csak finom, de látványos is legyen a desszertünk? Gyakorlatilag bármilyen pohár, ami elég széles szájú és vékony falú. Illetve a fagylaltos pohár is tökéletes ilyen célra. Felnőtteknek, ha különleges alkalomra készül, akár boros, vagy pezsgős pohár is lehet, ebben különösen szépen mutat egy jól sikerült desszert és elegáns, díszítve látványos az asztalon. Ha gyermeknek készül, akkor inkább a fagylaltos poharat, vagy az áttetsző műanyag pohár változatot ajánljuk.
Joghurtos-epres desszert
Hozzávalók: görög joghurt, eperdzsem, néhány szem eper, eper szósz, babapiskóta, kakaó, tej, tejszínhab, mentalevél. Elkészítés: A babapiskótát darabokra törve a pohár aljába helyezzük és egy kevés tejben oldott kakaóval áztatjuk olyan állagúvá, ahogy szeretjük. Lehet még kicsit ropogósan-darabosan hagyni, vagy teljesen szétáztatni és szinte pürés állagban a pohár aljában szétnyomkodni (a kislányom így szereti).
Erre egy kevés eperdzsemet kanalazzunk. A legfinomabb az a dzsem, amelyben még egész eper darabok is találhatók. Erre egy réteg görög joghurtot kanalazzunk. Ha nagy a pohár, akkor több réteget készíthetünk, ebben az esetben még egy réteg babapiskóta kerül rá, illetve eperdzsem. A következő réteget úgy készítjük, hogy látványos legyen, hogy a joghurtban elkeverünk egy kevés eper szószt, így szép rózsaszín lesz ez a réteg. Majd erre kerül a tejszínhab. Díszítésnek eperszemeket és egy kevés eperszószt használunk. Kerülhet rá néhány menta levél is.
Gesztenyés-áfonyás desszert
Hozzávalók: gesztenyemassza, mascarpone, babapiskóta, áfonya, áfonya szósz, kakaó, tej, tejszínhab, mentalevél. Elkészítés: A babapiskótát a fent már említett módon helyezzük a pohár aljába. Erre kerül egy kevés áfonya szósz. Egy kevés gesztenyemasszát elkeverünk egy kis mascarponéval, krémesre, ízlés szerinti adagban. A következő réteg ez lesz a pohárban. Erre helyezünk egy rétegben egész áfonya szemeket. Ha szeretnénk, több réteget is készíthetünk, amíg a pohár meg nem telik. A tetejére tejszínhab kerül, dísznek néhány szem áfonya, és szósz, illetve menta.
Kávés desszert
Hozzávalók: görög joghurt, babapiskóta, mascarpone, tejeskávé, csokoládé szósz. Elkészítés: a babapiskótát ugyanezen a módon daraboljuk és a tejeskávéval áztatjuk. Egy kevés joghurt kerül rá. Majd újabb réteg babapiskóta. Egy kevés mascarponeba néhány kanál tejeskávét elkeverünk, óvatosan adagolva, ízlés szerint. A következő réteg ez a krém lesz. Majd a tetejére egy réteg tejszínhab és csokiszósz.