4 egyszerű krémleves, ami jól fog esni a hidegben!
A tél a levesek időszaka, és vitathatatlan – legalábbis számunkra - hogy a levesek koronázatlan királya és királynője a húsleves. Készüljön csirkéből, tyúkból, pulykából vagy kakasból, ennél jobban semmi nem esik vasárnap délben. De mi a helyzet a hideg téli hétköznapokkal és estékkel, amikor szintúgy jól esne egy forró leves?
Ekkor vethetjük be a gyorsan elkészíthető, ám nagyon laktató krémleveseket! Jó, ha van a fagyasztódban 1-2-3 adag lefagyasztott húsalaplé, mert ez ad igazán jó ízt ezeknek a finomságoknak, de természetesen használhatsz leveskockát is, ha nincs kéznél.
A krémleveseket egyébként nem minden esetben kell tejszínnel készíteni, van, hogy anélkül is elég krémes állagú lesz, így aki diétázik, az el is hagyhatja.
1. Gombakrémleves
Hozzávalók:
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 l alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- só, bors, kakukkfű ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- olaj és vaj
Elkészítés:
Kis kockákra vágjuk a vöröshagymát, a gombát pedig felszeleteljük. A hagymát és a gombát felszeleteljük. Egy kis olaj és vaj keverékében dinszteljük a hagymát és a gombát, sózzuk meg, majd miután a gomba kiengedte a levét, zúzzunk rá fokhagymát, és pároljuk tovább kb. 15-20 percig. Mikor a gomba megpuhult felöntjük a húslevessel, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Ezt követően rúdmixerrel pépesítjük a levest, majd összeforraljuk a tejszínnel, végül petrezselyemmel díszítjük és forrón tálaljuk!
A leveshez finom a pirított kenyérkocka vagy a kruton, de sajtos pirítóssal is tálalhatjuk.
2. Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes fej brokkoli
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 l alaplé
- 2 dl főzőtejszín
A brokkolit rózsáira szedjük, és vízgőz fölött megpároljuk vagy kevés sós vízben megfőzzük. A fokhagymát összezúzzuk és a puhára főtt brokkolihoz adjuk, majd összeturmixoljuk az egészet. Egy lábosban visszahelyezzük a tűzre és a húslevessel felöntjük, majd tejszínnel is összeforraljuk, míg besűrűsödik egy kicsit. Sózzuk, ha szükséges és frissen őrölt borssal is befűszerezzük. Pirított kenyérkockával tálaljuk azon melegében!
3. Egyszerű sajtkrémleves
Hozzávalók:
- 175 g tejföl
- 20 dkg tömlős krémsajt
- 1,5 liter húsalaplé
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, snidling ízlés szerint
- 5-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Feltesszük a húsalaplét egy lábosban a gázra, majd hozzátesszük a krémsajtot, és állandó kavarás mellett főzzük tovább. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Amikor a sajt teljesen elegyedett a levessel, a lisztet kikeverjük a tejföllel és besűrítjük vele a levest. Ha kell után sózunk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. Összeforraljuk és ízlés szerint reszelt sajtot reszelünk bele, valamint snidlinggel díszítjük. Pirított kenyérkockákkal vagy krutonnal tálaljuk. A tejföl helyett tejszín is használható természetesen.
4. Sárgaborsó-krémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- 1 szelet füstölt szalonna
- 1 közepes db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- késhegynyi őrölt fűszerkömény
- só, fehérbors, szerecsendió ízlés szerint
- 1,2 l alaplé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A kiválogatott, átmosott sárgaborsót minimum 4 órára beáztatjuk. A szalonna zsírját kisütjük, majd a kivesszük a lábosból. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a sárgaborsót is és felöntjük a húsalaplével. Babérlevéllel, köménnyel, borssal fűszerezzük és a kockára vágott burgonyával együtt puhára főzzük a felezett borsót. Kihalásszuk a babérleveleket és botmixerrel összeturmixoljuk a leveset. Szerecsendióval fűszerezzük, és tejszínnel lágyítjuk. Egyszer még összeforraljuk és pirítóssal tálaljuk.