2020.09.04. 14:25:01 13240 314

4 KRESZ szabály, amit sokan nem (jól) alkalmaznak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeptember elsejével beindult ismét az élet, a forgalom visszatért a régi kerékvágásba, már szinte kihívás eljutni időben a munkahelyünkre, főként, ha még a gyerekeket is visszük a nekik szóló intézményekbe. Sokkal kevesebb dugó alakulna azonban ki, ha az alábbi szabályokat mindenki jól használná…

Autóval előzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóval előzés

A KRESZ oktatás régen volt és megszokásból vezetsz? Talán nem is tudod, hogy egy-két dolgot csinálhatnál jobban is! Íme, egy kis emlékeztető a leggyakrabban elkövetett hibákból, amik sokszor komoly dugóhoz vezetnek.

Cipzár-elv

Beengedjem – ne engedjem? Még a következőt is? Nem udvariassági kérdés! A cipzár-elv a működő megoldás, hogy a becsatlakozó sávból mindenki beengedjen egy-egy autót. Tőlünk valamivel nyugatabbra, például Ausztriában évek óta remekül működik, itthon azonban jótékonysági kérdést csinálunk belőle. Ha jól alkalmazzuk és mindenki egy autóst, de nem többet, beenged maga elé, sokkal hamarabb oldódik a közlekedési torlasz és elkerülhetők a félreértésből adódó koccanások is. Ha mi vagyunk a cipzár-elv besoroló (beengedésre váró) autósai, a megszűnő sávunk legvégén várjunk a besorolásra. Így válik eggyé a két kocsisor, mint egy praktikus cipzár.

Ködlámpa

Az indokolatlan ködlámpa használat nem csak büntetendő, de balesetveszélyes is. Mikor a szemből érkező autós a ködlámpáddal találja szemben magát, nem látja az utat, a többi közlekedőt, például téged és az autódat sem. Lehet, hogy nagyobb biztonságban érzed magad, ha nagyobb területet bevilágít a fényszóród, de ha cserébe a szemből érkezővel frontálisan karambolozol, mert nem látja, mi van körülötte, akkor mégsem jártál olyan jól. A hátsó ködlámpa szintén vakít, erről se feledkezz meg, mikor jönnek mögötted. A ködzárót hagyd meg városon kívülre, ködös időre (esőben nem!) és ne mulaszd el az időbeni lekapcsolását, ha valaki a közelbe ér. Hogyha nem ég a ködlámpád, mégis rendszeresen rád villantanak a szembejövők, érdemes a lámpád világítási szögét lentebb állítani, hogy ne vakítson. Ez főként magasabb autóknál szokott zavaró lenni, például terepjárók fényszóróinál.

Jobbra tartás

Elsősorban autópályán van fontos szerepe a jobbra tartásnak. Nem a sebességed határozza meg, hogy a külső, a középső vagy a belső sávban kell haladnod, hanem az, hogy van-e olyan nálad lassabb jármű előtted, ami akadályozza a tempódat. Tehát 130 km/óránál is a külső sáv a megfelelő választás, ha nem halad valaki lassabban ugyanott.

Elsőbbséget a megkülönböztetett járműveknek!

Az alapvető szabály az, hogy külső sávokból jobbra, a legbelső sávból balra húzódunk ki, amint észleljük a megkülönböztető jelzést használó autó érkezését, akkor is, ha ehhez például záróvonalat kell átlépnünk. Emellett azonban érdemes figyelnünk a mindenkori körülményekre – ha például a mentő már jelzi a balra kanyarodását és a belső sávban kíván elhaladni, azt kell szabaddá tennünk számára. Illetve, ha a többi közlekedő a más irányba húzódik le, alkalmazkodnunk érdemes, hiszen a cél az, hogy azonnal szabaddá tegyük az utat az alapos okkal siető járművek előtt. A KRESZ-ben egyértelműen meg van határozva az is, hogy a megkülönböztetett járműnek utat biztosító jármű elsőbbséget élvez a forgalomba való visszahelyezkedéséhez. Tehát, ha éppen a kereszteződésben kellett félre húzódnia, vissza kell engednünk az autóst, akkor is, ha időközben a lámpa zöld utat ad nekünk.

Extra Tipp! Okos telefonokon szuper KRESZ gyakorló alkalmazásokat lehet letölteni, amivel folyamatosan karbantarthatjuk elméleti tudásunkat. Ráadásul a sok gyakorlással még a reakcióidőnk is javul, gyorsabban tudunk reagálni például egy elsőbbségadási helyzetre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.