5 fajta étel, amit az egészséges étkezéshez előkészíthetsz!
Úgy vélem, hogy az egészséges étkezés alapja a megfelelő előkészület. Az, hogy időt szánunk a bevásárló lista összeállítására, magára a bevásárlásra, valamint a másnapi ételek előkészítésére is. Legalábbis én csak így tudok az egészséges étkezésre odafigyelni. Ha nincs erre a három pillérre idő, akkor össze-vissza eszem. Pedig csak ötfajta ételről kellene gondoskodni.
No persze ezt nem úgy értem, hogy minden egyes napra főzz meg előre 5-féle fogást. Sokkal inkább arra kellene figyelni, hogy ez az 5 fajta étel hetente szerepeljen a menüben – akár főfogásként vagy csak kiegészítőként -, és előre készítsük el őket. Jó esetben vasárnap rászánhatunk pár órát (szombati bevásárlással), és egész hétre letudhatjuk az egészséges reggelikhez, ebédekhez, vacsorákhoz és nassoláshoz is szükséges kiegészítőket. Miről is lenne szó?
1. Gyümölcsök
Ha igazán profi akarsz lenni előre gondoskodsz a tízóraikról gyümölcs formájában. Hét elején fogyaszd el a romlandóbb gyümölcsöket, mint például az eper, a málna és a többi bogyós gyümölcs, utána jöhet az előre felkockázott dinnye, a barack majd a hét második felében az alma, a banán vagy esetleg egy kis narancs. Törekedj a változatosságra és nem fogod megbánni. Nem szükséges mindenből egy kilót vásárolnod, vehetsz minden hétvégén egy-két darabot/dekát is. Ha olyan szerencséd van, hogy az utcasarkon egy zöldséges kínálja a portékáját, akkor minden reggel frissen megveheted, amit éppen megkívánsz.
2. Lencsesaláta
A lencse, a bab és a többi hüvelyes kiváló fehérje és rostforrás, emellett magas a B-vitamin, a kálium és a magnézium tartalmuk is. Többek között ezért is szeretnéd, hogy többször (hetente minimum egyszer) szerepeljen az étrendedben. Ezenkívül azért is, mert laktató és olcsó. Éljen!
Nemcsak lencsesalátát, hanem babsalátát is csinálhatsz, vagy esetleg főzelék illetve leves formájában is elkészítheted őket. Ezeket azonban nehéz magaddal vinni a munkahelyre, illetve az elfogyasztásukhoz melegítés is szükséges, szóval át kell gondolni. Egyéni lehetőségeidnek és igényeidnek megfelelően válaszd ki a neked tetsző verziót, és készítsd el előre őket. Variáld hetente a hüvelyes fogásokat.
3. Főtt tojás
A főtt tojás szépen eláll a hűtőben, akár egy hétig is, így nyugodtan megfőzhetsz több napi adagot vasárnap este. Ideális lesz reggel pirítós, paradicsom és kávé mellé.
4. Különböző zöldséges kencék
Az avokádókrém és a padlizsánkrém a kedvenceim közé tartozik. Két-három napra előre elkészítheted őket, és műanyag dobozban magaddal viheted. Vágj sárgarépát hasábokra és tekerd alufóliába! Írd fel a friss zellert is a bevásárlólistádra. A gumóból csinálhatsz levest, a szárat pedig tegyed vízbe, és tartsd ropogósan. Reggel csak csomagold alufóliába és tökéletes lesz a zöldségkrémek mellé. Ezenkívül kétszersültet is vihetsz magaddal hozzá, így még laktató is lesz. Gyors ebédnek vagy uzsonnának szuper.
Túróból is készíthetsz egészséges, fehérjedús kencét. A klasszikus körözött vagy egy zöldfűszeres túrókrém verhetetlen uzsonna. Felvágottak helyett jó választás.
Finom és egészséges kence a hummusz is, bár ennek az elkészítése egy kicsit macerásabb lehet, mégis jobban megéri, mint boltit vásárolni.
5. Pácolt csirkemell
Nem kell minden este szendvicset és felvágottat vacsorázni, ha egy kis csirkemellet, combot vagy pulykamellet bepácolsz vasárnap este. A gázon is megsütheted egy jó teflon vagy kerámiaserpenyőben, nem kell hozzá kerti grill. Jó feltét egy gyors főzelékhez, vagy saláta mellé, megsütheted akár a sütőben is zöldségekkel és sajttal borítva (fűszerezéstől függően).
Pác és köret tippeket itt olvashatsz.
Nekem ezek az egészséges heti étrend érdekében tett előkészületeim. És neked?
Szerző: kábé