2015.11.02. 12:25:21 15859 283

6 húsmentes szendvics a kiegyensúlyozott táplálkozásért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A WHO-s hír kapcsán (a feldolgozott húsfogyasztás növeli a rák kockázatát) sokan felháborodtak, hiszen gyakorlatilag naponta kiderül valamilyen élelmiszercsoportról, hogy növeli a rák kockázatát. Lassan már levegőt sem merünk venni, nem hogy jóízűen megenni egy finom babgulyást, természetesen füstölt csülökkel (nálunk ez volt a hétvégi menü ;)).

Sajtos szendvics - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos szendvics

Na de, hogy ne komolytalankodjuk el a dolgot, azért tisztában vagyunk azzal, hogy túl sokat nem célszerű ezekből az ételekből fogyasztani. A dietetikusok azt ajánlják, hogy ügyeljünk az egyensúlyra, és ne legyen szélsőséges az étkezésünk.

Hogy segítsünk ezt megvalósítani, összegyűjtöttünk néhány húsmentes szendvicsötletet, hiszen a legtöbben ebben a formában fogyasztjuk a felvágottakat. Sokan mást nem is tudnak elképzelni reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának, mint egy jó kis sonkás szendvicset. Ha érdekelnek az alternatívák, íme egy-két finom és tápláló ötlet.

1. Sajtos szendvics

Kedvenced a bagel, olíva olaj, mozzarella sajt és paradicsom kombináció lesz, de bármilyen más sajttal és pékáruval is elkészítheted. A sajtos szendvicsbe, akár almaszeleteket is tehetsz például Camambert sajttal, de a salátalevél, majonéz, trappista sem rossz ötlet. Nagyon változatosan elkészíthetőek.

2. Avokádós szendvics

Készíthetsz avokádókrémet, de nagyobb darabokban is a szendvicsbe kerülhet az avokádó. Sajttal, paradicsommal kiváló csemege.

3. Tojáskrémes szendvics

Ezt a finomságot többféleképpen is ellehet készíteni, de mindennek az alapja a keményre főtt tojás. Mi általában először villával összetörjük a tojásokat, puha vajjal turmixgépe tesszük, majd mustárral és majonézzel, sóval-borssal ízesítjük. Ha nincs laktóz intoleranciád tejföllel vagy natúr joghurttal is hígíthatod. Rozskenyérrel és gyakorlatilag bármilyen zöldséggel isteni finom!

4. Zöld fűszeres túrókrémes szendvics

A klasszikus körözöttet is elkészítheted, vagy kipróbálhatod, ezt a zöld fűszeres változatot.

  • 250 g túró
  • 3 evőkanálnyi apróra vágott snidling
  • 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem zöld
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 evőkanálnyi apró karikákra vágott zellerszár
  • tejföl

Gyakorlatilag bármilyen zöld fűszeres kombinációval elkészíthető, amit szeretsz. Kaporral is isteni. Tejfölből mindig annyit keverjünk hozzá, amennyitől szépen kenhető lesz. Ha előkészítettük a hozzávalókat, egyszerűen csak összekeverjük őket.

5. Tonhalkrémes szendvics

Tonhal konzerv és majonéz, ki ne ismerné ezt a kombinációt. Facsarj bele egy ici-pici citromot is, és dobd fel például petrezselyemzölddel vagy zellerszárral.

6. Falafeles szendvics

Hozzávalók:

  • 25 dkg konzerv (vagy főtt) csicseriborsó
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kiskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • petrezselyemzöld
  • só, bors ízlés szerint
  • indiai fűszerkeverék (garam masala) ízlés szerint
  • 1 tojás
  • olaj

A petrezselymet apróra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a csicseriborsót lecsepegtetjük. Turmixgépbe helyezzük őket, majd fűszerezzük, ráütjük a tojást és pépesítjük, de maradjon egy kicsit darabos. Lapos fasírtokat készítünk belőle, hiszen szendvicsbe szeretnénk tenni. Forró olajban kisütjük. Kerüljön mellé salátalevél vagy valamilyen zöldség a szendvicsbe.

S ha már csicseriborsó ne feledkezzünk el hummuszról sem!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.