7 kulcsfontosságú trükk a tökéletes (karácsonyi) süteményekhez
Az ünnepi sütés kellemes, stresszoldó tevékenység, lehet… amíg a süti omlós, megégett vagy a tészta túl sűrű nem lesz, és pláne ki tudja, hogy miért történt a fiaskó. Íme hét praktikus tipp, amellyel elkerülhető a legtöbb vétlen ejtett hiba, és gyönyörű édes sütemények vagy sós péksüti kerülhetnek ki a kezeink alól.
Nem is kell mestercukrásznak lennünk ahhoz, hogy mind ízvilágban, mind külalakban káprázatos süteményeket süthessünk. Elég hozzá, ha nagyanyáink praktikáit gyűjtjük össze és fogadjuk meg!
Egyszerű, ugyanakkor nagyszerű trükkök a tökéletes süteményekhez
1. Puhítsd meg a vajat!
A vaj hőmérséklete kulcsfontosságú a sütik tésztájában: a túl hideg vagy meleg vaj nem habosodik fel annyira, hogy a megfelelő mennyiségű levegőt magába szívja. ne spóroljuk ki a folyamatot! A vaj meglágyításának több módja is van:
Hagyjuk kint a vajat a pulton 2-3 órára sütés előtt.
Amennyiben nincs erre ennyi időnk, akkor vágjuk fel a hűtött vajat apró darabokra, hogy könnyebben felmelegedjen szobahőmérsékleten, erre számoljunk körülbelül 1 órát.
Ha elfelejtetted időben kivenni a hűtőből, vágd a vajat apró, egyforma méretű darabokra majd egyenletesen oszlasd el egy tányéron. Kis teljesítményre állítva mikrohullámú sütőben melegítsd a vajdarabokat kétszer vagy háromszor 15 másodpercig, minden intervallum után átforgatva azokat.
2. Szellőztesd ki a tésztát!
A vajat cukorral krémesítve kis légbuborékok keletkeznek, amelyek szellősebbé, könnyebbé teszik a tésztát, és elősegítik, hogy a sütőben picit megkeljen. Kézi habverő vagy gépi keverő használatával tudjuk ezt fokozni. Addig kell keverni két alapanyagot, amíg halványsárga és bolyhos elegyük nem lesz. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe.
3. Mérd meg a lisztet pontosan!
A sütés pontosságot igényel, hiszen még a recept legkisebb megváltoztatása is befolyásolhatja a végeredményt. A pontos méréshez egy kanál segítségével kanalazzuk bele a lisztet a mérőpohárba, majd egy egyenes éllel simítsuk el a tetejét.
4. Ellenőrizd a sütő hőmérsékletét!
Minden sütő kissé eltérő, és soknál nem működik megfelelően a hőmérséklet beállítás, így egy sütő hőmérsékletének mérésére szolgáló hőmérőbe való befektetés rendkívül hasznos lehet. Nem is gondolnánk, de néhány fokos különbség is nagy változást okozhat: a túlsúlt állapoton át egészen az alulkészültig.
5. Mindig használj sütőpapírt!
Ez a praktika nem csak a tepsi tisztaságának megőrzésére szolgál, hanem a süti úgy nem ragad le, hogy nem kell alá plusz zsiradékot kennünk.
A sütőpapír valójában arra is szolgál, hogy megakadályozza a süti aljának túlbarnulását, továbbá megakadályozza, hogy az aprósütemények túlságosan szétterüljenek.
6. Egyszerre csak egy lapot süss!
Habár a receptek külön nem hívják fel arra a figyelmet, hogy a sütiket egyenként süssük, valójában . ez elengedhetetlen lépés, mert ez teszi lehetővé a hő megfelelő keringését.. Ha nincs másképpen előírva, helyezzük a tepsit a sütő középső rács állásába.
7. Használj hűtőrácsot!
A sütőből kivéve a sütiket körülbelül 2 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, amíg elég szilárdak nem lesznek ahhoz, hogy egy spatulával áthelyezzük mindet egy hűtőrácsra. Ezzel a lépéssel akadályozható meg a tepsi maradékhőjétől történő túlsütés. A rács használata még azért is hasznos, mert gyorsabb hűtést tesz lehetővé, hiszen a levegő így minden oldalon keringhet a süti körül. Mindamellett a hűlés során kibocsátott gőzből lecsapódó pára nem fog felszívódni a tészta aljába, emiatt ropogósabb is marad.
Forrás: www.chatelaine.com