2014.09.19. 15:16:39 6728 57

9 lépés a siker felé – az igazi főnyeremény!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Marc Chernoff, életvezetési tanácsadó és publicista évek óta tanulmányozza sikeres emberek életét, és tapasztalatait egy cikk formájában osztja meg a nagyérdeművel. Mivel nagyon érdekes és hasznos nézetei vannak, úgy gondoltuk, hogy megosztjuk veletek is a sikeres emberek titkait. A következő dolgokat Te is egyszerűen megvalósíthatod, majd jöhet az igazi főnyeremény, amit remélhetőleg hátradőlve élvezhetsz: a siker!

Sikeres emberek | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sikeres emberek | Fotó: 123rf.com

1. Tudd, hogy mit szeretnél!

Ha valamit szeretnénk, először kitűzünk egy célt. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ez a cél. Chernoff szerint az igazán sikeres emberek olyan célokat tűznek ki, amelyek megvalósíthatóak. De itt nem állunk meg, a célodnak kellőképpen vonzónak kell lennie a számodra, hogy valóban el akard azt érni, ezenkívül egy jó cél mérhető kell, hogy legyen. Ehhez jó, ha megadsz bizonyos paramétereket, mint például: 5 kg-ot le szeretnék fogyni október 31-ig.

Ezt Chernoff SMART célok néven foglalta össze, azaz: specifikus, mérhető, attraktív, reális és tervezett időtartamra szól. Te is ruházd fel a célodat ezekkel a paraméterekkel, és láss neki okosan! Sokkal nagyobb motivációt fogsz érezni a megvalósításhoz.

2. Mindent csak apránként

Ha megvan az a cél, amit a magadénak érzel, akkor annak a megvalósításához tűzz ki alcélokat. Haladj lépésről-lépésre, hiszen egyszerre úgyis csak egy dolgot tudsz megvalósítani. A lépcsőfokokat csak egyesével lehet megmászni. Ha tudod melyik lépés hova vezet, akkor már nagyon hamar látod az eredményeket, és ez segít megőrizni a motivációt.

3. Cselekedj!

Nemcsak tervezgetni kell, hanem a terveket meg is kell valósítani. Sajnos kevesen képesek arra, hogy valóban meg is valósítsák az álmaikat. Nem szabad feladnod vagy megijedned az első kisebb akadály láttán. Maradj a tervnél, fejlődj! A cél önmagában még nem elég, s a hozzá szükséges tudás megszerzése sem. Használnod is kell! Ne csak gondolkozz, csináld is meg! Csak így élhetsz teljes életet.

4. A problémákat oldd meg egyszerűen!

Persze mielőtt belecsapnál a lecsóba, légy biztos benne, hogy nem futsz felesleges köröket és nem bonyolítod túl a dolgokat. Törekedj mindig a legegyszerűbb megoldásra, és légy produktív. De ne feledd, a produktivitás nem egyenlő az állandó elfoglaltsággal. Rendszerezd a dolgaidat és egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, amikor azzal végeztél, akkor állj neki a másiknak. Ez segít a koncentrációban, hiszen ha egyszerre csak egyfelé figyelsz, akkor sokkal hamarabb végezhetsz az adott dologgal. Ne felejtsd el, hogy egy nap csak 24 órából áll, pihenj is! Attól, hogy mindenhova rohansz, még nem leszel produktívabb. Sőt!

Itt meg kell állnunk még egy kis kitérőre: a céljaid mellett ne feledkezz meg az élet egyéb területeiről sem, úgymint család, barátok és saját magad. Fontos, hogy az életed minden területét egyensúlyban tartsd, és ne billenjen át a mérleg nyelve. Ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt megvalósítsd, mindenképpen lassítanod kell, hogy észre vedd a lehetőségeket. Ne feledd, mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen.

Tehát: egyszerűsítés, produktivitás és egyensúly!

5. Hozz tudatos döntéseket!

A nehéz döntéseknél lehet, hogy kevés a megérzés. Próbáld meg kicsit háttérbe helyezni ekkor az érzelmeidet, és időzz el egy kicsit érveken, ellenérveken. Ha sokszor hagyatkozol a megérzéseidre, akkor ez eleinte nehezedre eshet, de ilyenkor kicsit lépj hátra, és hagyj időt magadnak. Persze adódnak olyan szituációk, amikor valóban az intuíciódra kell hagyatkoznod. Ekkor csupán arra kell ügyelned, hogy ne haragból vagy túlzott izgalmi állapotban hozd meg a döntéseket.

6. Ne legyél perfekcionista!

Ha mindig a tökéletességre törekszel, akkor egy idő után elfelejted élvezni azt, amit csinálsz. Sőt, lehet, hogy bele sem kezdesz, mert félsz attól, hogy nem lesz tökéletes. A tökély utáni vágy olyan elvárás, aminek nagyon nehéz megfelelni. Nemcsak rajtad, hanem másokon is nagy lesz a nyomás. Ne feledd, senki sem tökéletes, és ez nemcsak egy közhely. Van alapja. :) Ha valami nem úgy sikerül, állj fel, tanulj belőle és próbáld újra. Így lehet csak fejlődni, és így lehet megközelíteni (nem elérni!) a tökéletességet.

7. Ne félj az új dolgoktól!

Ha megtanultad, hogy nem kell mindennek tökéletesnek lennie, akkor rájössz majd, hogy nem lehet teljesen készen állni az előttünk álló feladatokra. Néha-néha ki kell lépni a komfortzónánkból, hogy egyre többet tapasztaljunk meg az életből. Ez a tanulás folyamata, ami olyan jól ment gyerekként. Felnőttként pedig el kell fogadnunk azt, hogy vannak olyan kihívások, amelyek elsőre kényelmetlenek, de aztán majd bele tanulunk és fejlődünk. Ilyen lehet egy új pozíció a munkahelyeden vagy a gyerekvállalás is. Soha nem lehetsz rá kész.

8. Légy pozitív!

Ezt úgy érzem, hogy nem kell túlságosan megmagyarázni. De nemcsak az a fontos, hogy pozitív légy, hanem hogy a hibák és a nehézségek ellenére maradj is az! Rázd meg magad, és tanulj a hibáidból. Az élet mindenkit próbára tesz, tekints múlandó rossz napként a bajokra, a következő nap úgyis jobb lesz. Nem szabad félni a kudarctól, hiszen anélkül nincs fejlődés, és nem kerülsz közelebb a célodhoz sem. Nincsen megoldhatatlan probléma, lehet, hogy csak egy új szemszögből kell megnézned a helyzetet, de ahhoz, hogy ehhez türelmed és energiád is legyen, pozitívnak kell maradnod.

9. Ne pazarold az idődet a negatív emberekre!

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak és szakítsd meg a szorosabb kapcsolatot azokkal, akik negatív hatással vannak rád. Barátkozz azokkal, akik segítenek közelebb kerülni a célodhoz, és akiknek a közelsége feltölt energiával, nem pedig leszív.

Forrás: marcandangel.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...