A burgonya kétes oldala - Kinek és miért hanyagolandó?
Sokak teszik tiltólistára az alapélelmiszernek számító burgonyát, főleg az olajban sült verzióktól óvakodnak, ami érthető is. De tényleg ennyire kerülendő mindenki számára? Ismerd meg a burgonya összetételét és utána döntsd el magadra nézve!
100 grammnyi burgonya összetétele
A burgonya zsír és fehérjetartalma köztudottan elég csekély, de akkor miből is áll, ha nem ezekből? A ásványi anyagok és a vitaminok közül a magnézium, a vas, a B- és C-vitamin van benne jelentősebb mennyiségben.
Nagyjából 20 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ennek döntő többsége igazából keményítő! A maradék kb. 75 gramm pedig víz.
A burgonya gumója a növény többi részében található mérgező vegyületeket – amik nagymértékben bélgyulladást is okozhatnak - csupán jelentéktelen mennyiségben tartalmazza. Hogy ez így is maradjon, tárold sötét és hűvös helyen!
A keményítő élettani hatása
Az előzőek fényében biztosan rájöttél már, hogy a burgonya a barnarizshez nagyon hasonlóan keményítőben iszonyúan gazdag szénhidrátforrásnak számít. A szénhidrátokat a szervezetünk glükózzá alakítás után juttatja el a sejtjeinkhez, ebből nyerve energiát. Erre minden embernek szüksége van a vitalitás megőrzéséhez. A finomított szénhidrátokkal ellentétben a szóban forgó típus nem emeli meg olyan gyorsan a vérünk cukorszintjét.
Mivel a burgonya a saját konyhádban ellenőrizhetően kevés feldolgozási folyamaton megy keresztül, ezért, ha a fogyasztása nem okoz tüneteket, kár lenne száműzni az étkezőasztalodról.
Akiknél tényleg máglyára vele!
Hisztamin érzékenység fennállásakor a burgonya fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel elősegíti a hisztamin hormonok felszabadulását. Az érzékenység tünetei többek között például a migrén, a hasmenés is, de súlyosabb esetben csalánkiütést, sőt légzési nehézségeket is okozhat!
A krónikus autoimmun betegségben szenvedők természetesen messzire kerüljék el a burgonyából készült ételeket, hiszen az ő bélrendszerük számára már kis mértékben is megterhelő lehet a növényben található szaponinok elfogyasztása. Ugyanis sajnálatos módon ezek a vegyületek megkötik a koleszterin molekulákat, így növelve a bél áteresztő képességét. Amennyiben étkezés után kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akár a burgonyára gyanakszol, akár nem, mindenképp fordulj táplálkozási szakértőhöz!
Forrás: bodywakes.hu