2023.03.23. 09:45:00 5941 207

A “felhőlovagok” napja: Szélmentes ünnepnapot a magyar ejtőernyősöknek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy habár repülőgépből először 1911-ben ugrottak ki, addig az ejtőernyőzés története egészen az 1300-as évek elejéig nyúlik vissza? A magyar ejtőernyőzés története 1918-ban kezdődött, amikor vitéz Boksay Antal főhadnagy sikeres ugrást hajtott végre egy olasz repülőtér felett.

Ejtőernyős - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ejtőernyős

Ez egészen pontosan március 23-án történt, így 2003-ban ezt a dátumot választották a magyar ejtőernyősök napjának. Az ejtőernyőzés hazánkban sokáig katonai berkeken belül létezett csupán, de szűk körben igazi rajongói vannak ennek, és az ehhez hasonló, hatalmas adrenalinlökettel járó sportoknak.

Nagy Ottó

EJTŐERNYŐS EMLÉK

Már zuhanok, csak a levegő ölel,
Mint könnyű karjaival az a lány
Akit nemrég csókolva hagytam el
Hangja dobódott utánam puhán

Arca a gépben is úszott velem
S míg éreztem a motororgonák
Nehéz zengéssel töltik el szívem
Döngette a fülem vad vér dobolás

De szép is ez! A föld zuhan felém
Furcsa csönd mámoros muzsikája
Tartja testem törékeny tenyerén
S lennt játékházak szédülnek táncba

Nincs visszaút húz magához a táj
Lennt a nyár nyugalma ül a föld szívén
Keblembe boldog vacogás zihál
Az ernyőm végre lobban fölém

Zuhanok! S hogy felfog e az ernyőm
E pillanatban már nem is számít
A veszély gyönyöre bennem egyre nő
Ha akarom egész a halálig

“Ejtőernyős” filmek ma estére

A híd túl messze van - A Bridge Too Far (1977)

A második világháború lezárása előtt még egy nagy hadműveletre van szükség: 3 hidat is el kellene foglalni a Rajnán. A feladattal megbízott szövetséges csapatok ejtőernyős osztagokat dobnak le a célterületek közelében, de a hadművelet egyik szála sem alakul az előzetes terveknek megfelelően.

Halálugrás - Drop zone (1994)

A Wesley Snipes által alakított főszereplő bosszút fogad: Le szeretné buktatni azt a bandát, amelyik felelős testvére haláláért. Ehhez azonban meg kell tanulnia ejtőernyőzni, nem is akármilyen szinten. Vajon sikerrel jár, és beépülni is képes lesz a veszélyes játékot űző gengszterek tolvajok közé?

Sunshine Superman (2014)

Érdekel a bázisugrás és a sárkányrepülés? Mindent megtudhatsz ezekről a nem mindennapi sportokról, ha megismered a világrekorder Carl Boenish életének részleteit! (A film valójában egy életrajzi dokumentumfilm, amelynek sajnos nem lesz boldog vége.)

Forrás: www.gportal.hu, www.magareje.hu, port.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket ne hagyd otthon, ha kisméretű hátizsákkal utazol várost nézni

Egy városlátogatás során fontos, hogy mindent el tudj vinni, amire szükséged lehet, ugyanakkor ne legyen túl nehéz vagy kényelmetlen a hátizsákod. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit érdemes magaddal vinni egy kisméretű hátizsákban, hogy élvezetes és gondtalan legyen az utazásod.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár idén is számos programmal várja a látogatókat

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár idén is számos programmal, köztük kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, kalligráfiai workshoppal, könyv- és restaurátorműhely-bemutatókkal, valamint Kopernikusz-emlékkiállítással várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

Könnyű és finom barackos receptek: hidegen és melegen

Barack… maga a szó is olyan, hogy majd beleharapsz. Nem csoda, hogy ez az „ízes” kifejezés több versben, énekben, mondókában, mesében egyaránt szerephez jutott. Ki ne emlékezne például a kedves gyermekkori népmesebeli csengő barackra és társaira: a szóló szőlőre, valamint a mosolygó almára? Viszont való igaz, hogy egyetlen kisgyerek sem fogadja csillogó szemmel, széles mosollyal a „kell egy barack?” kérdését. A barack, sokak kedvenc gyümölcseként, vissza-visszalopja magát a konyhában sürgő-forgók menüibe. Lássunk néhány receptötletet mindennek megvalósításához!