A főtt tészta új élete: nincs többé kidobott maradék
Hiába a lyukas fakanál, a tészta mennyiségét még a rutinos háziasszonyoknak is lehetetlen mindig pontosan eltalálni. Hiszen nem csak a feltéttől, de a fogyasztók étvágyától, ízlésétől is függ, hogy mennyi fogy. Mi legyen a maradék tésztával, hogy ne kelljen kidobni?
Sajnos tárolgatni a főtt tésztát nem kifejezetten jó, legideálisabb, ha frissen főzve mind elfogy. Ez a tökéletesen optimális verzió azonban igen ritka egy egyszerű háztartásban úgy, hogy mindenki jól is lakjon. És a maradék, az csak macera. Kiszárad, megkeményedik, összeragad, és utána már nem kell senkinek. Gondoskodj róla legyen többé gond a maradék főtt tészta!
A helyes tárolás
Azt már tapasztalhattad magad is sokszor, hogy a szabad levegőn hagyva mind szobahőmérsékleten, mind a hűtőben megkeményedik, összemegy, kiszárad, de ha nem hűtöd be, még meg is romlik.
Tehát ezentúl várd meg, míg teljesen kihűl, de két óránál tovább semmiképp ne várj a behűtéssel. Gyorsíthatod a folyamatos, ha hideg vízzel alaposan átöblíted. Minél hamarabb kerül hűtőbe a tészta, annál jobb, ám előtte keverjük össze egy kis olvadt vajjal vagy olívaolajjal, hogy ne egy edényformában összetapadt massza legyen, mikor ismét elővesszük. Zárjuk légmentes dobozba, vagy alaposan csomagoljuk edénnyel együtt frissen tartó fóliába, így akár 3-4 napig is kellemes állagú marad. Ha mégis levegőt kap, könnyen megromlik, ez a színén és állagán is érezhető. A tésztában található nedvesség, fehérje és más összetevők a penésznek és a baciknak is remek táptalajt biztosítanak, ha nem vigyázunk. Újramelegítéskor hagyd a mikrót, inkább forralj egy kis vizet és mártsd bele szűrővel együtt a tésztát kb. 1 percre. Ezalatt átmelegszik, de nem fő tovább és már fogyaszthatjátok is.
A tészta új élete
Ha elfogyott a feltét, másként is felhasználhatod a megmaradt köretet. Például készülhet belőle rakott tészta, vagy tésztasaláta – ezekhez felmelegítened sem kell. A tonhalas tésztasalátához a maradék tésztán kívül elég, ha van egy mediterrán tonhalas mixed és nagyjából el is készültél. De a maradék tészták levesbetétnek is kiválóak, ramenbe, vagy egy sima húslevesbe, zöldséglevesbe is.
Hogyha pedig pont a levesbetétből maradt túl sok, a cérnametéltből remek vargabéles készülhet.
Mikor már végképp semmi ötleted nincs, olívaolajos átforgatás után tedd mélyhűtős tasakba a tésztát, szorítsd ki a levegőt, zárd le a zacsit és fagyaszd le máskorra.