2024.03.14. 08:32:22 5224 218

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.

Igazgyöngy Fotó: 123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Igazgyöngy Fotó: 123rf.hu

Azt, hogy a kagyló belsejében miként fejlődik ki a sokak által hőn áhított értékes gyöngy, érdekes meglátások keltek életre. Ám ezeknek nem sok közük volt a valósághoz, leginkább az emberi képzelet táplálta azokat. Ezek között szerepelt az az elképzelés is, mely szerint, amikor eső esik, akkor a gyöngytermelő kagylók felszállnak a tenger mélyéről, hogy magukhoz vehessenek egyetlen csepp vizet, melyet különleges transzmutációval aztán gyönggyé formálnak. A régi időkben Ceylon a gyöngyhalászat jövedelmező mibenléte által a gyarmati hatalom kitüntetett színhelyévé vált.

A gyöngyhalászat az ember és tenger kapcsolatára is erőteljes hatást gyakorolt

A halászoknak meg kellett ismerni a felszín alatti természet világát, szembe kellett nézni a víz alatt tartózkodás veszélyeivel. Az 1900-as évek elején a Perzsa-öbölben lévő kisfaluban, ahol a gyöngyhalászat biztosította a helyiek megélhetését, egy egészen furcsa eseményről számoltak be. A tenger edzette, vakmerő halászok az öböl gyöngylelőhelyén megkezdték a munkanapjukat. Az egyikük ötven másodpercnyi víz alatti tartózkodást követően hirtelen gyorsasággal felbukkant. Teljesen magán kívül volt. A feljegyzések szerint őrjöngött és rettegett a félelemtől. Ám a gyöngyhalászok életében ez a fajta téboly a legkevésbé sem bizonyult szokatlannak – sok olyan szokatlan dolgot láthattak, amit a földön járók soha –, így nem igazán törődtek a szerencsétlenül járt halásztárs esetével. Az eset még akkor sem keltette fel különösképpen a helyiek érdeklődését, amikor csak azon az egyetlen délelőttön egy tucat gyöngyhalásszal meg nem történt ugyanaz a leginkább megtébolyodásra hasonlító eset.

A második napon újabb tíz tapasztalt gyöngyhalász nézett szembe a tengermély titkos világával. Hat közülük az őrültség jeleit mutatva tért vissza, egy pedig vissza sem tért a mélyből. A félelem és a rettegés járványként söpört végig a halászfalun. Egy idősebb halász különös magyarázattal tért vissza. Elmondásában sétáló és világító hasú emberi csontvázakról volt szó. Az angol gyöngyhalász társaság nem hitt a mesében, és saját búváraival oknyomozást kezdeményezett. A nyomozás során arra jutottak, hogy a tengermélyen valóban voltak csontvázak. Szám szerint 12, a lábukon vaskos nehezékekkel. Kiderült, hogy egy maláji embercsempész-hajó szörnyű tette áll a háttérben. A rejtélyt is sikerült megfejteniük. Az áramlás hatására lebegő csontvázak a lábukon lévő súlyok miatt nem sodródtak el. A hasukra nagy valószínűséggel világító alga tapadhatott.

Ám a gyöngyhalászoknak az előbb ecsetelt ember által okozott szörnyűségekkel való szembesülés mellett mással is farkasszemet kellett nézniük. Viszonylag sűrűn. A molukii gyöngyhalászok közül például sokan elektromos angolnák áldozataivá váltak. Ugyanakkor sokakra a helyiek által „fűrészfogú végzetként” emlegetett cápa általi halál várt. A legbátrabb halászok kést vittek magukkal és élet-halál harcot vívtak a tenger pengeéles fogú cápáival. A bennszülött gyöngyhalászok minden egyes merüléssel a halállal néztek farkasszemet. Ha túl is élték a merüléseket, sokan a tüdőtágulás miatt a harmincadik életévüket sem érték meg. Rengetegen pedig a látásukat vesztették. Mindezek fényében nem csoda, ha már akkor sokakban megfogalmazódott a kérdés: valóban ér ennyit a tengermély ékszere?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.