2024.01.09. 08:34:05 6208 239

A háztartási por jelentős részét az elhalt hámsejtek képezik – Mítosz vagy tudományos tény?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valóban az emberi bőrből tevődik össze a házi por jelentős része? Erre a kérdésre a legrövidebb tudományos válasz az, hogy: részben igaz.

Portalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portalanítás

A Kanadai Por Tanulmány (Canadian Dust Study) kutatócsoportja több mint ezer kanadai otthon por mintáját gyűjtötte össze és elemezte. Az eredmény szerint az elhalt emberi bőr mellett még olyan maradékanyagok is előfordultak, mint a penészgomba, haj, virágpor, baktériumok, vírusok, rovarok testrészei, hamu, korom, ásványi anyagok stb. Ám a házi por összetétele háztartásonként is eltérést mutathat – amennyiben például egy forgalmasabb területen tartózkodunk, számos kültéri szennyeződés kerülhet az otthonaink belsejébe. Néhány meglepő adatból az is kiderült, hogy a házi porban bizonyos mennyiségű ólom is található. A tanulmányok szerint az ólomszint mértéke a régebbi otthonokban általában magasabb volt (mindez az ólmozott benzin miatt lehet, melyet az 1970-es évektől kezdődően fokozatosan vontak ki a forgalomból).

A Live Science meglátásában viszont az a gyakran idézett szám, mely szerint a házi por nagyjából 70-80 százaléka emberi bőrszármazék, az esetek többségében nem felel meg a valóságnak. Egy amerikai tanulmány rámutat arra, hogy a háztartásokban fellelhető por 60 százaléka a belső terekből származik (mely szerves és szervetlen anyagokból egyaránt összetevődik), míg 40 százaléka kintről bejutott szennyeződésből, és egyéb anyagokból.

De vajon hogyan kerül bőrsejt maradék a háztartási porba? Az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) válasza erre az, hogy egy átlagos felnőtt egyetlen nap leforgása alatt megközelítőleg 500 millió bőrsejtet hullat el. Ez az elhalt és elhullatott hámréteg mennyiség azonban nem mind az otthon padlóján és berendezési tárgyain landol, hanem például a lefolyókban, a mosógépben, vagy éppen a hordott ruhák felszínén. Egy 2011-es kutatás viszont arra is rávilágított, hogy nem biztos, hogy tartanunk kell az elhalt bőrsejtek porrá változásától, mivel az ebben található olajfélék: a koleszterin és a szkvalén képes csökkenteni a beltéri ózon szintjét. A nagy mennyiségű ózon káros hatást gyakorolhat a szervezetre (különféle irritációkat okozva). Azonban az ózon reakcióba lép a szkvalénnel és koleszterinnel, melynek hatására akár 15 százalékkal is lecsökkenhet a lakásbelsőkben található ózonszint.

​Derek Muller természettudós elmondja, hogy a nagyjából 2000 mikrométer átmérőjű porrészecskék legjellemzőbb tulajdonsága az ülepedési sebesség. Mindemellett a porszemcse mérete, sűrűsége, alakja is igen változó lehet, ám ezen vonásai alapján jobban szemügyre is vehető. Müller érdekfeszítő megfigyeléséből kiderül, hogy amennyiben két ember tíz évig ugyanazon a matracon aludna, majd a két évtized elteltével megmérné a fekvőfelületen ez idő alatt felgyülemlett elhalt bőrsejtek mennyiségét, nagyjából hét kilót mutatna a mérleg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.