A húslevesen túl – Mi legyen a vasárnapi leves?
Húsleves, rántott hús, sütemény. Ha száz évig tartó csipkerózsika álomból ébresztenének minket, ezt a menüsort hallva akkor is tudnánk, hogy vasárnap van. Tény, hogy nincs is finomabb a hét utolsó napján, mint egy tányér finom húsleves. De valljuk be, néha azért jól esne valami más. Ha számodra a változatosság fogalma kimerül a levesbetétek váltogatásával, érdemes elolvasnod receptjeinket.
A változatosság gyönyörködted, és a gyorsaság sem kevésbé
Valóban, a változatosság mellett azért a gyorsaság is fontos. Mindannyian szeretnénk finom, ám gyors ételt a családunk, párunk elé rakni, hogy aztán minél több időt tölthessünk Velük, Vele.
Tárkonyos csirkeraguleves
Egy kedves barátnőmnél ettem először ilyet, jó néhány éve. Azóta nálunk ez is bekerült a vasárnapi levesek repertoárjába.
Hozzávalók kb. 4 főre (valójában mindig úgy érzésre válogatom össze őket):
- 30-40 dkg csirkemell, felkockázva
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3-4 db nagyobb sárgarépa
- 40-50 dkg cukorborsó
- Só, bors, tárkony ízlés szerint
- Olaj
- Eperlevél tészta (de én már próbáltam betűtésztával is:))
Elkészítés:
A hagymát felaprítom, kevés olajon megpirítom. Erre jön a hús, amit szintén kicsit pirítok, majd annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és majdnem készre főzöm. (Lehabolni ér!) Ha a hús már majdnem megfőtt, beledobom a meghámozott, felkockázott sárgarépát, majd a cukorborsót. Sóval, borssal és a tárkonnyal ízesítem és „összefőzöm” az egészet. A végén beledobom a tésztát. Ha az is megfőtt, már tálalom is.
Tejfölös burgonyaleves
Na, ennél egyszerűbb nincs is a világon. Hamar kész van és csak néhány egyszerű hozzávaló kell hozzá, ami mindig van otthon.
Ami és amennyi szükséges kb. 4 fő részére (általában itt is az érzéseimre hagyatkozom):
- 70-80 dkg burgonya
- 5-6 db sárgarépa
- 1 nagyobb fej hagyma
- Olaj, só, bors
- Petrezselyem
- Kb. 2-3 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, olajon megpirítom. A sárgarépát felkockázom, rádobom a hagymára kicsit pirítom, ráöntök egy kis vizet és rövid ideig „előfőzöm”. Amikor a répa már nem roppanós, jöhet rá a burgonya, az egészet felöntöm vízzel, és megfőzöm. Közben ízesítem sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemmel. Amikor minden megfőtt, a tejfölhöz hozzákeverek egy keveset a leves levéből (hőkiegyenlítés gyanánt), összekeverem majd az egészet a leveshez öntöm. Picit még főzöm, utánaízesítek és már kész is.
Általában ezekből a zöldségekből mindig van otthon, de csinálhatjuk pl. mexikói vegyes zöldséggel is.
Lencsekrémleves
Bevallom, az egész úgy kezdődött, hogy maradt körülbelül egy fél zacskó lencse még szilveszterről. Meg azért még kellett hozzá néhány dolog:
- kb. 30 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 2 babérlevél
- Só, bors, olaj
Így készítjük:
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük és lecsepegtetjük. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a sárgarépát karikákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát olajon megpirítjuk kicsit, rádobjuk a sárgarépát, kicsit fonnyasztjuk, majd a lencsével együtt átpirítjuk. Ezután felöntjük kb. 1,5 l vízzel, megsózzuk és a kakukkfűvel, babérlevéllel körülbelül 50 perc alatt megfőzzük.
Ha kész, a babérleveleket eltávolítjuk a lencséből (ha friss, a kakukkfüvet is) és botmixerrel pépesítjük. Ha kell, még utánaízesíthetünk. Forrón, pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel tálaljuk.
Recept: nosalty.hu