2021.02.23. 18:00:16 11136 223

A köretek aduásza: a quinoa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A quinoa a kedvenc köretem és ’gabonám’, mindjárt elmondom, miért. De mi is az a quinoa?

Quinoa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Quinoa

A quinoa valójában nem gabona, hanem ún. álgabona, amely Dél-Amerikából származik. A növénynek több része ehető, de mi a magját fogyasztjuk, általában natúr vagy puffasztott változatban. Nagyon jól és egyszerűen fel lehet használni natúr formájában köretként: mosás után a rizshez hasonlóan, kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük és leszűrjük. Ezután hússal, zöldségekkel összekeverve, fűszerezve akár egy szuperegészséges egytálételt is készíthetünk belőle. Gyakran visszahűtve, salátában is használjuk, így egy hús nélküli saláta fehérjetartalmát is megnövelhetjük. Puffasztott formájában műzlibe, zabkására, pudingra téve, de akár krémlevesek betétjeként is fogyaszthatjuk. Persze létezik belőle liszt is, sőt, már ebből készült tészta is. Ezeknek kicsit más az íze, mint a hagyományos, búzából készült társaiknak, mégis érdemes egy próbát tennünk. Hogy miért? Mert a quinoa: gluténmentes, így szinte bármilyen diétába beilleszthető könnyen emészthető alacsony kalóriatartalmú teljesértékű fehérjéket tartalmaz: ez azt jelenti, hogy mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyet a szervezet nem tud előállítani. Igy, ha nem szereted a húst és a halakat, vagy más okból kizárólag növényi étrenden élsz, a legjobb barátod lesz ez a szuper mag tele van ásványi anyagokkal: a legnagyobb a magnézium tartalma, de tartalmaz kálciumot, vasat és foszfort, rezet, mangánt is vitamin tartalma sem elhanyagolható, főleg B-, C-, és E vitaminokat tartalmaz nagyon jó íze van, ha főzés előtt megpirítod, enyhén diós ízt kap

Ugyan sokkal több fajátja van, itthon alapvetően 3 féle quinoával találkozhatunk: a világos színű a leggyakoribb, ennek van a legenyhébb íze. A vörös és a fekete quinoa ropogósabb, és erőteljesebb ízű, de nagyon finom. Én a 3 változat keverését szeretem a legjobban, így igazán változatos ízű lesz az étel. Mindegyik fajtára igaz, hogy főzés előtt (a rizshez hasonlóan) ne felejtsd el alaposan megmosni!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...