2016.07.05. 12:40:44 17215 271

A különleges, sárga patiszon és egy recept!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárga patiszonnak nemcsak a színe más, hanem az íze is. Sokkal jobban érezhető az aromája, így az ínyencek jobban szeretik. Igaz, sok zöldséghez képest érezhetjük úgy, hogy elhanyagolható a vitamintartalma, mégis elfér a kiegyensúlyozott étrendben, sőt, a fogyókúrázók imádni fogják.

Töltött patiszon | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött patiszon | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

A termesztése nem igényel sok szaktudást, ugyanúgy kell elvetni és gondozni, mint a többi tökfélét. Tavasszal napos területre vessük el, és ügyeljünk rá, hogy a közelébe ne legyen más tökféle, mert könnyen érdekes "alkotásokat" kaphatunk, például dinnyeízű patiszont. :)

A csillagtökből szinte bármit elkészíthetünk, amit egyébként a tökből csinálnánk: főzeléknek, rántva, krémlevesnek elkészítve és töltve is isteni. A kicsi, zsenge friss terméseknek még a héja is ehető, később azonban megvastagszik, akkor célszerű levágni.

Vitamintartalma

A csillagtökben sok A-, némi C- és B-vitamin található, ásványi anyagok közül a magnézium és a vastartalma az, ami említésre méltó. A magok is egészségesek, sőt ezen ásványi anyagokat főként a magok tartalmazzák. Alapvetően nem egy vitaminbomba, azonban alacsony kalóriatartalma és magas víztartlama miatt az egészséges, nyári étkezésnek elengedhetetlen része lehet. Vegetáriánusoknak fehérjetartalma miatt ajánlott.

Zöldséges-sajtos töltött patiszon

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge patiszon
  • 1 nagy sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg rizs
  • 10 dkg sajt (pl. gouda, trappista..)
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Zsenge patiszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját és tegyük félre.

Karalábévájóval (v. kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez.

Ezután alaposan sózzuk meg a patiszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.

Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patiszon darabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra.

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.

Az előzőleg besózott patiszonokat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz.

Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymásmellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...