2016.07.05. 12:40:44 18711 272

A különleges, sárga patiszon és egy recept!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárga patiszonnak nemcsak a színe más, hanem az íze is. Sokkal jobban érezhető az aromája, így az ínyencek jobban szeretik. Igaz, sok zöldséghez képest érezhetjük úgy, hogy elhanyagolható a vitamintartalma, mégis elfér a kiegyensúlyozott étrendben, sőt, a fogyókúrázók imádni fogják.

Töltött patiszon | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött patiszon | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

A termesztése nem igényel sok szaktudást, ugyanúgy kell elvetni és gondozni, mint a többi tökfélét. Tavasszal napos területre vessük el, és ügyeljünk rá, hogy a közelébe ne legyen más tökféle, mert könnyen érdekes "alkotásokat" kaphatunk, például dinnyeízű patiszont. :)

A csillagtökből szinte bármit elkészíthetünk, amit egyébként a tökből csinálnánk: főzeléknek, rántva, krémlevesnek elkészítve és töltve is isteni. A kicsi, zsenge friss terméseknek még a héja is ehető, később azonban megvastagszik, akkor célszerű levágni.

Vitamintartalma

A csillagtökben sok A-, némi C- és B-vitamin található, ásványi anyagok közül a magnézium és a vastartalma az, ami említésre méltó. A magok is egészségesek, sőt ezen ásványi anyagokat főként a magok tartalmazzák. Alapvetően nem egy vitaminbomba, azonban alacsony kalóriatartalma és magas víztartlama miatt az egészséges, nyári étkezésnek elengedhetetlen része lehet. Vegetáriánusoknak fehérjetartalma miatt ajánlott.

Zöldséges-sajtos töltött patiszon

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge patiszon
  • 1 nagy sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg rizs
  • 10 dkg sajt (pl. gouda, trappista..)
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Zsenge patiszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját és tegyük félre.

Karalábévájóval (v. kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez.

Ezután alaposan sózzuk meg a patiszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.

Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patiszon darabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra.

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.

Az előzőleg besózott patiszonokat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz.

Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymásmellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.