2024.12.11. 17:43:13 1824 65

A sajt helyettesítése ennyire egyszerű lehet (recepttel)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem érzed jól magad a tejtermékek fogyasztása után? Esetleg fura bőrtünetek jelennek meg rajtad? Vagy csupán áttérnél a vegán étrendre? És a legszörnyűbb gondolatod, hogy a sajtot ki kell hagynod az ételekből? A kezdeti ijedtség természetesnek mondható, de tudd, hogy számos módon helyettesítheted, így nem kell lemondanod kedvenced ízéről. Mutatjuk miképp!

Vegán szósz Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vegán szósz Fotó:123rf.com

Növényi sajtok a boltból

A boltban kapható vegán sajtok kókuszolaj, burgonyakeményítő vagy szójafehérje alapúak. Reszelt, szeletelt vagy krémes formában kaphatók, és pizzákon, tésztákon vagy szendvicsekben is használhatók.

Az élesztőpehely különösen finom

Az élesztőpehely diós, sajtos ízt ad az ételeknek. Szórd tésztára, salátára, vagy készíts belőle "sajtszószt" növényi tejjel és kesudióval keverve.

Kesudió, hogy a sajtszósz élményéről se kelljen végleg lemondani

A beáztatott kesudió turmixolva tökéletes alap vegán "sajtszószhoz" tésztákhoz, nachoshoz vagy zöldséges mártogatósokhoz.

Tofu, kiváló feta vagy sajtkrém alternatíva

Morzsolj kemény tofut "feta sajt" helyett, vagy turmixolj selyem tofut citromlével és sóval krémes szendvicskrémnek.

Napraforgómag és mandula, bárhol beszerezhető

A mandula és a napraforgómag áztatva és turmixolva fűszeres "sajtgolyókká" vagy krémes kenhető sajtokká alakíthatók.

Vesd be a sütőtököt és a répát

Turmixold a sült sütőtököt vagy főtt répát kesudióval, citromlével és élesztőpehellyel, hogy krémes, "sajtos" szószt kapj.

És akkor jöjjön egy recept, amit azonnal ki is próbálhatsz!

Egyszerű vegán sajtszósz sörélesztőpehellyel – 3 Perc alatt!:

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 3 evőkanál sörélesztőpehely

  • 1 csésze növényi tej (pl. zab-, mandula- vagy szójatej)

  • 1 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd reszelt fokhagyma)

  • 1/2 teáskanál só

  • 1 evőkanál olívaolaj (opcionális, de krémesebbé teszi)

Elkészítés:

Öntsd a növényi tejet egy serpenyőbe. Add hozzá a sörélesztőpelyhet, fokhagymaport, sót és az olívaolajat. Melegítsd közepes lángon, miközben folyamatosan kevered, amíg a szósz kicsit besűrűsödik (kb. 2-3 perc).

Felhasználhatod tésztára öntetként (pl. vegán "mac and cheese"), mártogatósként, sült krumplira vagy sült zöldségekre szószként

Tipp: Ha sűrűbbre szeretnéd, főzd tovább pár percig. Ha krémesebb ízre vágysz, adj hozzá 1 evőkanál tahinit vagy kesudiókrémet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jégbor, te édes!

Ez az édes, koncentrált nedű nemcsak különleges ízvilágával hódít, hanem az előállításának rendkívüli körülményei is egyedülállóvá teszik. A jégbor (németül Eiswein) a borvilág egyik legkülönlegesebb ékköve. Készítéséhez a szőlőszemeknek természetes körülmények között kell megfagyniuk a szabadban, a tőkén. Ez az extrém időjárási igény csak néhány területen – például Németországban, Kanadában, Ausztriában és ritkábban Magyarországon – biztosított.

Az olaszok sokszínű büszkesége: a pizza

Vékony vagy vastag tésztás, parmezános, prosciuttós, szalámis, olívabogyós, gombás és még sorolhatnánk reggelig… Kevés olyan étel létezik a világon, amely annyira ikonikus lenne, mint az olaszok nemzeti büszkesége, a pizza. Az egyszerű, mégis zseniális eledel története egészen az ókorig nyúlik vissza: már az etruszkok és a rómaiak is sütöttek lapos kenyérféleségeket, amelyeket olívaolajjal és fűszerekkel ízesítettek.

Kutyahideg! Hogyan óvjuk meg kedvencünket a téli zimankótól?

Nyáron a felforrósodott beton nem tesz jót a párnás kis tappancsoknak, de télen a jeges út is kellemetlenséget okozhat a négylábúaknál. Mikor beköszönt a cidri, nemcsak magunkról, hanem hű társainkról is gondoskodnunk kell. A hideg időjárás különösen megviselheti a szervezetüket, legyenek idősebbek, vagy akár fiatalabbak. Íme néhány praktikus tanács, hogyan óvhatjuk meg őket a fagyos hónapokban.