A sajt helyettesítése ennyire egyszerű lehet (recepttel)
Nem érzed jól magad a tejtermékek fogyasztása után? Esetleg fura bőrtünetek jelennek meg rajtad? Vagy csupán áttérnél a vegán étrendre? És a legszörnyűbb gondolatod, hogy a sajtot ki kell hagynod az ételekből? A kezdeti ijedtség természetesnek mondható, de tudd, hogy számos módon helyettesítheted, így nem kell lemondanod kedvenced ízéről. Mutatjuk miképp!
Növényi sajtok a boltból
A boltban kapható vegán sajtok kókuszolaj, burgonyakeményítő vagy szójafehérje alapúak. Reszelt, szeletelt vagy krémes formában kaphatók, és pizzákon, tésztákon vagy szendvicsekben is használhatók.
Az élesztőpehely különösen finom
Az élesztőpehely diós, sajtos ízt ad az ételeknek. Szórd tésztára, salátára, vagy készíts belőle "sajtszószt" növényi tejjel és kesudióval keverve.
Kesudió, hogy a sajtszósz élményéről se kelljen végleg lemondani
A beáztatott kesudió turmixolva tökéletes alap vegán "sajtszószhoz" tésztákhoz, nachoshoz vagy zöldséges mártogatósokhoz.
Tofu, kiváló feta vagy sajtkrém alternatíva
Morzsolj kemény tofut "feta sajt" helyett, vagy turmixolj selyem tofut citromlével és sóval krémes szendvicskrémnek.
Napraforgómag és mandula, bárhol beszerezhető
A mandula és a napraforgómag áztatva és turmixolva fűszeres "sajtgolyókká" vagy krémes kenhető sajtokká alakíthatók.
Vesd be a sütőtököt és a répát
Turmixold a sült sütőtököt vagy főtt répát kesudióval, citromlével és élesztőpehellyel, hogy krémes, "sajtos" szószt kapj.
És akkor jöjjön egy recept, amit azonnal ki is próbálhatsz!
Egyszerű vegán sajtszósz sörélesztőpehellyel – 3 Perc alatt!:
Hozzávalók (2 adaghoz):
3 evőkanál sörélesztőpehely
1 csésze növényi tej (pl. zab-, mandula- vagy szójatej)
1 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd reszelt fokhagyma)
1/2 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj (opcionális, de krémesebbé teszi)
Elkészítés:
Öntsd a növényi tejet egy serpenyőbe. Add hozzá a sörélesztőpelyhet, fokhagymaport, sót és az olívaolajat. Melegítsd közepes lángon, miközben folyamatosan kevered, amíg a szósz kicsit besűrűsödik (kb. 2-3 perc).
Felhasználhatod tésztára öntetként (pl. vegán "mac and cheese"), mártogatósként, sült krumplira vagy sült zöldségekre szószként
Tipp: Ha sűrűbbre szeretnéd, főzd tovább pár percig. Ha krémesebb ízre vágysz, adj hozzá 1 evőkanál tahinit vagy kesudiókrémet.