2023.07.19. 12:35:00 6021 225

A sajttál új kísérője: Cseréld le a bort teára!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak, akik rendszeres borfogyasztók, ők az évek során megtanulják, mikor melyik bort illik inni. Vannak, akik alkalmanként öntenek egy-egy pohárkával, és vannak, akik nem szeretik vagy nem ihatnak alkoholt. Nekik most jó hírünk van: a bórkóstolásnak is van egy remek alternatívája!

Sajt teával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajt teával

A tea és a bor, hiába nincs az elsőnek alkoholtartalma, több közös vonással rendelkezik, mint azt elsőre gondolná az ember. Ahogyan a boroknak is számos változatát palackozzák, úgy a teából is létezik ezerféle, hiszen származhat fehér, sárga, zöld, oolong, fekete és pu'erh típusokból. Hasonlóan a borokhoz, ugyanabból a növényből eltérő feldolgozási technikákkal változatos ízű és színű ital készülhet.

Hasonlóan a borhoz, a tea ízét ugyancsak annak termőhelye, azaz a klíma és talaj adottságai befolyásolják - a feldolgozási formán kívül. Látható tehát, hogy a tea ugyanolyan sokoldalú ital, mint a bor. Nem mellesleg ugyanúgy párosítható különböző ízű ételekkel, mint a fesztiválok felkapott sztárja.

Borkóstolás helyett teakóstolás?

Képzelj el egy sor gyönyörű színű, és remek illatú bort poharakba kitöltve: A sort egy zöldes árnyalatú világos fajta nyitja, és a fehér borok egészen a mély sárgás színű italokig folytatódnak, majd innen a gyönyörű rózsaszínekben pompázó rozék folytatják a sort, végül a karakteres vörösborokkal záródik a paletta.
Na most, a borospoharak elé egy-egy teáscsésze kerül, hiszen a különböző teafajtákkal szinte ugyanez a színsor kirakható! Azonban a teafogyasztás köztudottan sokkal több egészségügyi előnnyel jár, mintha csak az alkohol helyettesítőjeként funkcionálna! Így nem csak akkor érdemes kipróbálni, amikor az egészségi állapotunk, vagy az egyéni ízlésünk miatt kerüljük az alkoholos italok fogyasztását.

Hogyan kóstoljuk a teát és a sajtot együtt?

Ahogyan egy hagyományos botkóstolókor, teák kóstolásakor is segítségül hívhatjuk a gazdag választékban rendelkezésünkre álló sajtokat.
A teakóstolást favorizáló szakember szerint amikor teát és sajtot együtt fogyasztunk, először egy keveset a teából önmagában kellene kóstolnunk, majd falatozzunk el egy falatka sajtot, és csak ezután próbáljuk ki a kettő ízét együtt. Érezni fogjuk, hogy az ízek hogyan állnak kontrasztban egymással, vagy éppen ellenkezőleg, miként egészítik ki egymást.
Amikor többféle teát és sajtot kóstolunk, javasolt ugyanúgy gondolkodni, mint a borkóstoláskor, azaz a legvilágosabbtól a legmélyebb színűig haladni annak érdekében, hogy az ízek szépen épüljenek egymásra.
A fehér, a zöld és a könnyű oolong teát a fehér borhoz hasonlítják, míg a sötétebb oolong, a fekete és a pu'erh teák inkább a vörös borokhoz állnak közelebb. A karakteres ízű sajtokhoz tehát hasonlóan erős ízű teát válasszunk, míg az enyhe ízvilágú, natúr sajtokat érdemes a semlegesebb ízű teák mellé társítani.

A sajtkóstolással egybekötött teakóstolás felnőttek számára is élvezetes program lehet, de gyerektársasággal is ki lehet próbálni, így a gyerekek érdeklődést is felkelthetjük a kulináris élvezetek iránt.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.