2021.01.20. 14:27:06 9988 254

A stressztől tényleg meg lehet őszülni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára te is hallottad már azt a mondást, hogy szegény pára beleőszült a bánatba és az aggodalomba. Vajon tényleg van összefüggés a stressz és az őszülés között vagy ez is csak egy felesleges pánikkeltés?

Ősz haj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ősz haj

A stressz egyértelműen hatással van az egészségi állapotunkra. Fejfájást, immunrendszer gyengülést és sok más betegséget okozhat. Azonban sokáig várni kellett a tudományos magyarázatra azzal kapcsolatban, hogy a stressz valóban őszülést is eredményezhet. A Harvard Egyetem kutatók által végzett egérkísérletek eredményei arra következtetnek, miszerint az őszülés hátterében a genetikán túl a noradrenalin termelésnek lehet köze.

A szimpatikus idegrendszer

Amikor valamilyen traumának, stressznek vagyunk kitéve, akkor a szimpatikus idegrendszerünk aktiválódik. Szerepe ennek az idegrendszernek az, hogy felkészítse a szervezetünket a hirtelen jött megterhelésre. Ennek hatására gyorsul a légzésünk, szaporábban ver a szívünk, csökken a hallásunk, gyakran csőlátásunk lesz, izzadni kezdünk és a szőrszálaink az égnek állnak. A szimpatikus idegrendszerünk viszont nemcsak ezeket a területeket hálózza be, hanem a hajhagymákat is. Az egereken végzett kísérlet alapján a kutatók azt vették észre, hogy stressz hatására a szimpatikus idegrendszer túlműködése annyi noradrenalint termel, amely a melanin (bőr, szőr, haj, szem festékanyag) gyors kimerüléséhez vezet. Egy idő után pedig a melanin termelődése teljesen leáll, ami a stressz elmúltával sem lesz visszafordítható. Ezáltal bizonyították, ha még rágcsálókon is -akiknek egyébként hasonló a genetikája a miénkkel-, hogy a stressz őszüléshez vezethet.

Mire érdemes figyelnünk?

Az idő múlásának természetes velejárója az őszülés, azonban lehet pár dolgot tenni annak érdekében, hogy késleltessük ennek a folyamatát. Fogyassz több omega-3 zsírsavakban gazdag ételt, valamint figyelj a B12-, B6- vitaminok bevitelére is. A napozásra is ügyelj, hiszen az ultraibolya sugárzás szintén gyorsíthatja a hajszálak kifakulását. Ugyan a stresszt nem tudjuk elkerülni, hiszen nap, mint nap kivagyunk téve ennek a megterhelésnek. Azonban rendszeres sporttal csökkenteni tudod a stressz káros hatásait a szervezetedre nézve.

Tipp: Ha már 20 évesen elkezdesz őszülni, érdemes orvoshoz fordulni, mert a genetikán túl, akár vérszegénység vagy pajzsmirigy probléma is állhat a háttérben.

Forrás: unipatika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...