2019.11.25. 15:43:11 8764 256

A terhesség alatti stressz mellékhatásai és következményei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az anyai stressz a terhesség alatt befolyásolhatja a magzat és a gyermek fejlődését, valamint a születési eredményeket. A Columbia Egyetem Orvosok és Sebészek Főiskolájának és a NewYork-Presbyterian kutatóinak új tanulmánya azonosította a fizikai és pszichológiai stressz típusait.

Aggódó várandós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aggódó várandós nő

Catherine Monk professzor és munkatársai megvizsgálták a pszichoszociális, fizikai és életmód-stressz 27 mutatóját, amelyeket kérdőívekből, naplókból gyűjtöttek össze 187, 18–45 éves, egészséges terhes nőktől. Íme, az eredmények.

A nők kb. 17% -a szenvedett pszichológiai stresszben, klinikailag jelentős magas szintű depresszióban és szorongásban. További 16%-uk érezte magát fizikailag terheltnek, viszonylag magasabb napi vérnyomással és magasabb kalóriabevitellel, mint más egészséges terhes nők. A legtöbb megvizsgált kismama (közel 67%, azaz a 187-ből 125) stresszmentesnek bizonyult a mért időszakban.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a vizsgálat során stresszesnek vélt nők kevesebb fiúnak adtak életet. Az arány 4:9-hez a lányok javára. Ez azért is érdekes, mert más kutatók azt észlelték a stresszt kiváló társadalmi felfordulások, mint például a New York-i szeptember 11-i terrorista támadások után, hogy a férfiak születésének relatív száma csökkent - mondja Monk professzor. De vannak egyéb hatások is. A fizikailag stresszes anyáknál, akiknél magasabb a vérnyomás és a kalóriabevitel, nagyobb a koraszülés valószínűsége, mint az idegileg stresszes anyáknál. A fizikailag stresszes anyák magzatai általában csökkent pulzusszám-mozgáskapcsolatot mutattak és ez a központi idegrendszer lassabb fejlődésére utal.

A pszichológiailag stresszes anyáknál viszont több születési komplikáció volt, mint a fizikailag stresszes anyáknál. A kutatók nem vizsgálták, hogy az anya szellemi állapota hogyan érintheti a magzatot. "Állatkísérletekből tudjuk, hogy a magas szintű stressz növeli a stresszhormonok, például a kortizol szintjét a méhben, ami viszont befolyásolhatja a magzatot" - mondja Monk professzor. "A stressz az anya immunrendszerét is befolyásolhatja, és olyan változásokhoz vezethet, amelyek befolyásolják a magzat idegrendszeri és magatartási fejlődését.”

Egy másik tanulmányban azt olvastuk, hogy az anyák terhesség alatti, kórosan stresszes állapota további káros következményekkel járhat a baba számára - szülészeti problémák, alacsonyabb születési súly vagy koraszülés. További tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy ezeknek a csecsemőknek az agyi fejlődése miért marad el a stresszmentesnek tekinthető anyák babáitól. . Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.