Almás rozmaringzselé – az ünnepi asztal új sztárja
Még hogyha ragaszkodunk is a klasszikus karácsonyi ízekhez, akkor is bevezethetünk mellé évről évre valami újdonságot, ami kicsit izgalmasabbá teszi a menüt. Ha igazán jól sikerül, akár egy új hagyományt is teremthetünk vele. Idén legyen ez az újdonság, a rozmaringzselé!
Az elmúlt években egyre népszerűbbek a sós ételek mellé kínált gyümölcszselék, lekvárok. Például a svéd húsgolyó már-már elképzelhetetlen áfonyalekvár nélkül! :) De a minőségi és a fine-dining vonalon is találkozhatunk vele és sokunknál otthon is. Nem csak a húsok, de rántott zöldségek, sajtok is kívánják maguk mellé az édeskés, savanykás ízt. Ezen kívül pedig, szendvicsben is megállják a helyüket!
Almás rozmaringzselé
Mindenképp vegyszermentes, kezeletlen helyről származó rozmaring ágacskákra lesz szükségünk hozzá, legjobb, ha a konyhakertben megterem. A télre tekintettel ültetni nem, de cserepes fűszernövényt vásárolni most is tudunk, és a piacokon árusító kistermelőknél is találhatunk. Végső esetben pedig használhatunk morzsoltat is. 2-3 csokorra lesz szükségünk, morzsolt rozmaring esetén ez kb. 50 grammot jelent.
Kelleni fog még: 30 dkg cukor (vagy édesítőszer), 1 liter 100% narancslé és egy tasak dzsemfix. Ha friss rozmaringgal dolgozunk, mossuk meg alaposan az ágacskákat, töröljük szárazra és csipkedjük le a leveleket a szárról. Egy deciliter vízben keverjük el a cukrot és forraljuk fel. További szűk negyedórán át melegítsük, míg a cukor világosbarnára karamellizálódik, majd adjuk hozzá a rozmaringot. Keverjük össze, és kb. egy percig, barnulásig főzzük így, kevergetve. Majd öntsük fel a narancslével egy forrástól számított 5 percig főzzük, homogén állag eléréséig. Ha feloldódott az összes karamell, elzárhatjuk a tűzhelyet, hagyjuk kihűlni a főzetet, majd szűrjük le. Az átszűrt lében keverjük el a dzsemfixet, forrástól számított 3 percen át főzzük. Ezt követően töltsük előzőleg sterilizált üvegekbe és zárjuk le.
Mitől lesz almás?
Ha a befőzőcukrot almával helyettesítjük, jóval krémesebb, szaftosabb végeredményt kapunk és nem lesz bódítóan édes sem. 7 nagy méretű almát hámozzunk meg, főzzünk puhára és turmixoljuk össze. Ehhez adjuk hozzá az átszűrt rozmaringos főzetet és együtt forraljuk össze. Húsokhoz, rántott sajthoz, grill szendvicsekhez is nagyon finom, kínáljuk bátran az ünnepi asztalon!