2020.12.04. 17:53:01 13823 330

Aludj az egészségedért - a jó oldalon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az alvásunk minősége sok mindent meghatároz a napjainkban, az energiaszintünktől a türelmünkön át a kávéfogyasztásunkig. De ne felejtsük el, hogy az egészségünkbe is alaposan beleszól az alváskultúránk, például, hogy melyik oldalon alszunk!

Pihentető alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pihentető alvás

Az alvás közbeni testhelyzetünk a pihenés minőségére és az egészségi állapotunkra is hatással van. Hiszen a napunk legalább negyedét így töltjük, ráadásul azt a negyedét, amikor az emésztés, a regenerálódás és más belső folyamatok intenzíven dolgoznak. Hogy érdemes hát aludni egy jobb egészségért?

Elsősorban oldalt

Sokaknak a háton alvás tűnik ideálisnak, ám ez nem éppen egészséges. Súlyosbítja a horkolást, az alvási apnoét, de még a derékfájást is. És bár a horkolás tűnhet apróságnak is, nem az – hosszú távon komoly problémákat jelezhet és okozhat. Legegészségesebb, ha az oldalfekvést választjuk, enyhén behajlított térdekkel, úgynevezett magzat pózban. Ezáltal kevésbé terheljük a testrészeinket, nem alakulnak ki mozgásszervi és egyéb panaszok.

Mindegy melyik oldal?

Egyáltalán nem! A bal oldalunkon való fekvés sokban támogatja a szervezetünk egészséges működését, míg a jobb oldali pozíció sokban akadályozza azt. Vegyük a legegyszerűbb példát, a gyomrunkat! Bal oldalra fordulva a gyomor normál pozícióban helyezkedik el, a sav nem folyik vissza a gyomorszájhoz, így a reflux kialakulása, vagy meglévő tünetei is csökkennek.

Az emésztéssel is éppen ez a helyzet: a gravitáció segíti a salakanyagok továbbjutását a vastagbélből és a hasnyálmirigyre sem nehezedik nyomás.

Nem csak az emésztésünk preferálja jobban a bal oldali fekvést. A nyirokkeringés szempontjából is ez a domináns oldal, így salakanyagok kiürülése is jóval könnyebben megy végbe, a test méregtelenítése felpörög. Továbbá jót teszünk a keringésünknek, nem nyomjuk a májunkat sem.

Párkapcsolatot is javíthat!

Bizony, a kiskifli-nagykifli alvó pozíció nem csak ráveszi mindkét felet az egészséges oldalt fekve alvásra, de az összebújás oxytocin hormont termel a testünkben. Ez pedig stresszcsökkentő hatása révén gyorsabb elalváshoz, és nyugodtabb éjszakához vezet, emellett pedig erősíti a kötődést a két fél között.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!